Jozef Kubů: Elitní agent ve službách Babiše

Tajný policajt, špión a později vzorný zaměstnanec Agrofertu, skončil až ve strukturách hnutí ANO Andreje Babiše. Ukázka z knihy Z Bureše Babišem.

Ranař, který odvedl dobrou práci pro holding zejména v devadesátých letech. Pak se na léta odmlčel, aby vyšel na světlo světa opět po boku Andreje Babiše v politice. To je další klíčový spolupracovník Jozef Kubů, kterého, stejně jako řadu lidí z okolí oligarchy, proslavila také činnost za bývalého režimu.

Původem Slovák, který se přestěhoval do Znojma, vstoupil do komunistické strany ještě jako student. Do socialistické ekonomiky vstoupil jako úředník ve Státní bance československé.

Velmi užitečné zkušenosti začal sbírat počátkem sedmdesátých let, kdy nastoupil do komunistické hospodářské kriminálky ve Znojmu.

Koncem roku 1975 byl zaměstnán jako tajný policista v rozvědce StB. Během jeho dlouholeté rozvědčí praxe se zaměřoval zejména na sbírání informaci o tajné činnosti agentů působících v Německu. Od roku 1979 působil Jozef Kubů jako diplomat v Berlíně i Vídni.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

O důležitosti činnosti tajného agenta a diplomata svědčí řada svazků v Archivu bezpečnostních složek. Podle charakteru informací – rozpočty rakouských bezpečnostních složek, či politické hnutí emigrantů - je zřejmé, že šlo o elitního agenta.

V roce 1985 se Kubů vrátil do Československa, kde byl zástupcem náčelníka 37. odboru rozvědky SNB. I nadále mu díky zkušenostem ,,připadla" práce týkající se dění v Rakousku a Německu.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Bez nich by to nešlo: Ivan Propper

Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

Z Bureše Babišem: Pot a krev kolem Unipetrolu

V roce 1989 byl agent vyslán na zdokonalovací kurz do Moskvy. Odtud se v roce 1991 vrátil domů, když působil v bývalém podniku zahraničního obchodu Koospol. Zřejmě v tomto období se seznámil s Andrejem Babišem.

Spolupráci navázali, když byl Jozef Kubů prokuristou ve společnosti Agropol. V roce 1996 už tuto funkci vykonával v Agrofertu. Týdeník Euro naznačil, že se ještě z dob StB poznal s dalším Babišovým partnerem Liborem Širokým. Dnešní předseda dozorčí rady dlouho zastupoval tajemného švýcarského investora O.F.I. Podle Eura měl Babiš dlouho využívat zejména zkušenosti Jozefa Kubů z Rakouska a Německa.

Po roce 2002 se načas odmlčel a působil jako advokát. Po Babišově boku se opět objevil po jeho vstupu do politiky. V roce 2014 Mladá fronta Dnes zveřejnila zprávu o tom, že jako špičkový člen pražského ANO jednal o zrušení buňky na Praze 1. Mluvčí politického hnutí ho však v reakci na článek označila za řadového člena.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani