Jako na horské dráze. Akcie SunPower zaznamenaly prudké skoky

Akcie SunPower zabývající se obnovitelnými zdroji energie zaznamenaly za den nárůst 31,3 procenta. Těsně předtím však padaly volným pádem, předtím rostly a předtím padaly.

Výrobce solárních technologií čelí několika výzvám. Přesto trhy reagují pozitivně na její plány a trendy v energetice. Akcie společnosti v červenci za jeden týden klesly o 74,75 %, což je podle Dow Jones Market Data nejhorší týden v historii. 

Záhy však za jeden den zaznamenaly největší procentuální nárůst od 14. května 2024, kdy vzrostly o 59,6 %. Skokové pohyby hodnoty akcií lákají spekulanty. Při pochopení toho co se děje totiž může i malý investor vydělat balík. Problémem ovšem je, že konzervativní údaje nestačí pro rozklíčování divokých pohybů. Proto mnozí opět sledují tweety a příspěvky na sociálních sítích známých burzovních influencerů. Někteří z nich se do odhadu vývoje strefují, jiní jsou mimo.  

Společnost Mizuho Securities snížila hodnocení akcií SunPower s odvoláním na rozhodnutí společnosti změnit možnosti zákaznického financování a také v reakci na údaje v rozvaze.

Společnost Susquehanna uvedla, že pozastavuje svůj rating a cenový cíl SunPower po dopise společnosti prodejcům, v němž se uvádí, že již nebude podporovat prodej leasingu, který předtím zákazníkům nabízela. 

Smlouvou o nákupu elektřiny, neboli PPA, dosud zákazníci souhlasili s nákupem elektřiny vyrobené solárním systémem instalovaným u nich doma, místo placení za pronájem solárního systému. Sunpower upouští také od této možnosti, což mnohé odrazuje. 

Akcie SunPower je jednou z několika silně shortovaných akcií, které oživilo meme burzovní pozdvižení po návratu Keitha Gilla, známého také jako Roaring Kitty. Tento internetový podivín je až neuvěřitelně vlivným burzovním aktérem, který mobilizuje davy malých investorů. 

Čtěte také:

Konec pádu amerických aerolinek? Akcie pohání neočekávaně prudký start letní sezony

Akcie společnosti Koss raketově rostou. Pohání je meme burza

Super Micro se připojí k Nasdaq 100. Walgreens již nesplňuje kritéria

Na pohyb akcií spojených se solární energii a obnovitelnými zdroji energie obecně má vliv také politické dění, u amerických firem zejména to v USA. 

Solární akcie klesly poté, co republikánský prezidentský kandidát Donald Trump během svého projevu na republikánském národním shromáždění v Milwaukee slíbil, že využije produkci fosilních paliv ke snížení daní a zastavení inflace.

Naopak poté, co prezident Joe Biden vypadl z prezidentského klání a podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku demokratů akcie rostou. Očekává se, že potenciální Harrisové administrativa bude bránit hospodářské politiky zavedené Bidenem, jako jsou projekty zelené energie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP