Ford přežívá nejhorší období za dekádu. Akcie směřují k negativnímu rekordu

Akcie společnosti Ford směřují k nejhoršímu poklesu od roku 2009. Klesly poté, co automobilka oznámila výsledky za druhé čtvrtletí.

V reakci na výsledky investoři zvažují záruční náklady společnosti Ford Motor Co. a problémy s elektrickými vozidly. Firma v segmentu elektromobilů vykázala ztrátu 1,1 miliardy dolarů, čímž se zisk společnosti dostal hluboko pod prognózu Wall Street. Akcie Fordu za den po oznámení výsledků klesly o 16,5 %, čímž se dostaly na nejhorší denní výkonnost od globální finanční krize v letech 2007 až 2009.

„Zdá se, že na vině byly vyšší náklady, konkrétně náklady na záruku, které se postupně zvýšily o +800 milionů USD v porovnání s našimi očekáváními, a to z důvodu přírůstkových činností v terénu souvisejících především s vozidly vyrobenými před třemi nebo více lety, napsal Ryan Brinkman, analytik J.P. Morgan.

Ford ve svém prohlášení o zisku přiznal, že ziskovost byla ovlivněna zvýšením záručních rezerv. Společnost však uvedla, že „úsilí o zvýšení kvality nových produktů se začíná vyplácet, což má pozitivní vliv na spokojenost zákazníků a provozní výkonnost Fordu.

„Vedení Fordu věří, že kvalita nově vyrobených vozů se od té doby zlepšila, což znamená, že výkon v současném období je silnější, než by se mohlo zdát, a nižší náklady na záruku v budoucnosti,“ napsal Brinkman.

Čtěte také:

Jako na horské dráze. Akcie SunPower zaznamenaly prudké skoky

Akcie společnosti Koss raketově rostou. Pohání je meme burza

Super Micro se připojí k Nasdaq 100. Walgreens již nesplňuje kritéria

„Domníváme se, že trh stále nedůvěřuje strategii EV/softwaru společnosti Ford, což zvyšuje problém s vyšším hotovostním zůstatkem/nedostatkem vyšších hotovostních výnosů, protože investoři se obávají výnosu, který z této hotovosti uvidí,“ napsal analytik UBS Joseph Spak.

Z 27 analytiků průzkumu FactSet má devět převážený nebo nákupní rating, 16 má rating držení a dva mají rating prodeje pro Ford. Naznačuje to, že analytici Fordu věří a problémy s opravami elektromobilů jsou podle nich jen dočasné.

Ford ve své zprávě o zisku citoval „přetrvávající tlak na ceny první generace elektrických vozidel v celém odvětví a nižší velkoobchody“. Automobilový gigant také zopakoval svá očekávání celoroční ztráty 5 až 5,5 miliardy dolarů za Ford Model e, přičemž poukázal na „pokračující tlak na ceny a investice do elektrických vozů nové generace“.

Minulý měsíc Ford rozšířil prodej a servis elektrických vozů do všech svých amerických prodejen.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP