Šabatová pro biztweet: Je smutné, že se tak dlouho necháváme ovládat předsudky

I odsouzení vězni mají u nás víc práv a lepší podmínky, než jaké panovaly v srpnu v Bělé-Jezové. Míní veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

Jste spokojený/spokojená s práci ochránkyně práv Šabatové?

I odsouzení vězni mají u nás víc práv a lepší podmínky, než jaké panovaly v srpnu v Bělé-Jezové. Vysloveně ostudou je také chování populace k Romům. Míní v rozhovoru s biztweetem veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Biztweet: Jistou dobu kritizujete poměry v českých zařízeních pro uprchlíky. Které konkrétní případy vás o porušovaní lidských práv přesvědčily?

Anna Šabatová: Zákon mi ukládá provádět systematické návštěvy míst, kde se nacházejí lidé omezení na svobodě a usilovat o to, aby nebyla porušována jejich práva a nebyli vystaveni špatnému zacházení. V této oblasti se tedy nevěnuji jednotlivým případům, ale zjišťuji celkově, jaké podmínky v zařízeních panují. Předem neohlášenou návštěvu zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové jsme provedli už v říjnu 2014, tedy dlouho před současnou migrační vlnou. Už tehdy jsme upozorňovali, že je nepřijatelné, aby byly do takového typu zařízení umisťovány děti. Dalších návštěv v srpnu a říjnu letošního roku jsem se účastnila i osobně, abych se o situaci sama přesvědčila. Zařízení bylo přeplněné, za mřížemi a žiletkovým plotem bylo drženo přes sto dětí. I odsouzení vězni mají u nás víc práv a lepší podmínky, než jaké panovaly v srpnu v Bělé-Jezové.

Biztweet: Politici tvrdí, že došlo k nápravě. Souhlasíte?

Anna Šabatová: Situace se určitě zlepšuje. To, co dnes politikové v Bělé-Jezové vidí, se vůbec nedá srovnávat s tím, jaké podmínky tam byly v srpnu. Jsem přesvědčena, že tomuto pozitivnímu posunu výrazně pomohly i moje zprávy s věcným popisem zjištěného stavu, jasně formulovaná doporučení a následná jednání s ministrem. Materiální podmínky jsou už dnes lepší, zvýšil se počet pracovníků, kteří cizincům pomáhají a celkovému zlepšení situace napomáhá i fakt, že cizinců v zařízení výrazně ubylo. V posledních dnech se také třeba podařilo zajistit cizincům dostupnou právní pomoc, což bylo jedno z mých zásadních doporučení. 

Biztweet: Myslíte, že je situace v zařízeních v pořádku, nebo jsou ještě někde rezervy?

Anna Šabatová: I když je situace lepší a došlo k dílčí nápravě, některé nedostatky přetrvávají. V první řadě stále platí, že Bělá-Jezová není vhodná pro děti, přesto tam stále jsou. To považuji stále za vážný problém.

Biztweet: Čím si vysvětlujete přístup ministerstva vnitra? Myslíte, že by situaci v zařízeních napravilo i bez kritiky?

Anna Šabatová: Nechci spekulovat o tom, co by bylo, kdyby. Podstatné je, že se podmínky zlepšují a že mé úsilí o nápravu nedostatků přináší výsledky. S ministrem vnitra jsem se sešla, diskutovali jsme o mých zjištěních a doporučeních a ministr přislíbil, že se jimi bude zabývat. Podle informací, které mám, se pak skutečně některé záležitosti daly do pohybu a začaly se řešit. To je pro mne podstatné, protože mým úkolem je usilovat o to, aby nikdo nebyl vystavován špatnému zacházení.

--

Čtěte také:

Rozumek pro biztweet: Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon

Ministryně Šlechtová pro biztweet: S „trafikami“ má problém každá strana

Neven Mimica: Samotná pomoc rozvojovým zemím migraci nezastaví

Šéf ČEB Bureš pro biztweet: Čeká nás řada změn

--

Biztweet: Další háklivou otázkou, kvůli které je Česko dlouhodobě kritizované je sociální situace a přístup k Romům. Je dle vás kritika opodstatněná?

Anna Šabatová: Bohužel, ano. Je smutné, že tak dlouho naše společnost není schopna měnit své postoje a své myšlení, že se tak dlouho necháváme ovládat předsudky. Vezměte si jen, kolikátá generace romských dětí je vylučována z hlavního vzdělávacího proudu a nechodí s ostatními dětmi do „běžných“ základních škol. Od možnosti získat srovnatelné vzdělání se přitom odvíjejí i další šance uplatnit se v životě. Mohla bych takhle pokračovat výčtem dalších situací, kde dochází k nerovnému zacházení, takže ano, kritika České republiky je v tomto směru většinou oprávněná.

Biztweet: Co jsou opatření, které by mohla vláda učinit pro nápravu v krátkodobém horizontu?

Anna Šabatová: V první řadě zajistit inkluzivní vzdělávání, tedy podpořit vzdělávání všech dětí v hlavním vzdělávacím proudu a zajistit podmínky, aby to bylo možné. To je z mého pohledu klíčové.

Biztweet: Citlivou otázkou jsou také sociální podmínky lidí s hendikepem. V jaké situaci jsou dnes oni. Mají dostatek péče, studijních možností, pracovního uplatnění?

Anna Šabatová: Lidé se zdravotním postižením patří ke skupinám ohroženým sociálním vyloučením či diskriminací. Při své práci se setkávám především s jejich problémy při přiznávání invalidních důchodů nebo příspěvků na péči, ale také s případy diskriminace, např. na pracovním trhu, v přístupu k různým službám nebo k bydlení. V tomto směru ještě máme co zlepšovat. Není to přitom jen otázka právních předpisů, ale ve značné míře i toho, jak k lidem s jakýmkoli hendikepem společnost přistupuje.

Biztweet: Jak jste spokojena se vztahem mezi vámi a vládou? Funguje vaše pozice dle představ?

Anna Šabatová: Jsem spokojená. Nedávno jsem se na vládu obrátila s návrhem, aby fakticky zaúkolovala ministryni práce a sociálních věcí, ale i další ministerstva, kraje a obce v souvislosti s neregistrovanými zařízeními sociálních služeb a špatnou péčí o seniory v nich. Vláda vyhověla stoprocentně. Úspěšní jsme pravidelně s připomínkami k připravovaným zákonům. Tohle všechno by ale nemělo být překvapením. Ombudsman má upozorňovat na problémy běžných lidí, takže pokud už se obracím na vládu nebo na Poslaneckou sněmovnu, vždy vycházím z šetření skutečných problémů skutečných lidí. Nejde o nějaké mé nápady. Za každým mým doporučením či návrhem jsou konkrétní lidé v obtížné situaci a to, že se pomyslně jejich jménem na vládu obracím, jim ještě dává naději, že se jejich problém může vyřešit, nebo se alespoň nebude opakovat.

 

 

 

Fotozdroj: clovekvtisni.cz, ustrcr.cz