Rubrik si v IPO troufá na 713 milionů dolarů

Společnost Rubrik vyvíjející software pro bezpečnost dat plánuje vstoupit na burzu. Chystá IPO, která si troufá získat mohutný kapitál.

Softwarová společnost Rubrik stanovila očekávané cenové rozpětí u své první veřejné nabídky akcií na 28 až 31 dolarů za akcii.

Rubrik plánuje vstoupit na burzu v New Yorku pod symbolem RBRK. Nabídku uvedou upisovatelé Goldman Sachs, Barclays, Citigroup a Wells Fargo Securities.

Rubrik plánuje prodat 23 milionů kmenových akcií třídy A, což znamená výnosy bez poplatků, v případě udržení na vrcholu rozpětí 713 milionů dolarů. Společnost má také akcie třídy B s dozorem - každá s 20 hlasy v držení rizikových investorů, zakladatelů a dalších osob, které dohromady představují více než 99 % hlasovacích práv v akciích Rubrik.

Za předpokladu konverze různých opcí a omezených akciových jednotek – bude mít společnost po nabídce asi 219 milionů akcií v oběhu, což představuje implikované ocenění na vrcholu rozmezí asi 6,8 miliardy dolarů.

Rubrik měla ve fiskálním roce v lednu 2024 tržby ve výši 627,9 milionu amerických dolarů, což je o 5 % více než v předchozím roce. Rubrik přesouvá svůj obchodní model do cloudu, přičemž neklade důraz na on-premise implementace svého softwaru. Kdykoli softwarová společnost provede tento přechod, má tendenci předem snižovat příjmy. Podle Barrons jde tedy o poměrně zavádějící ukazatel ovlivňující také prognózy tržní kapitalizace

Čtěte také: 

Sázkové kanceláře poprvé po půl roku favorizují v amerických prezidentských volbách Bidena

Do Česka expanduje výrobce elektrokol a elektrických motocyklů CAKE

Existuje, nebo ne? Tesla padá po zprávách, že nepřipravuje levnější model

Tržby z předplatného za poslední rok činily v Rubrik 537,9 milionu dolarů, což představuje nárůst o 40 %. Roční opakující se výnosy na základě předplatného na konci roku činily 784 milionů USD, což je meziročně o 47 % více. Rubrik v posledním roce ztratila 354 milionů dolarů a k lednu měla kumulovaný deficit 1,7 miliardy dolarů.

Mezi největší investory do Rubriku patří rizikové kapitálové společnosti Lightspeed s 24% podílem a Greylock, který vlastní asi 12% firmy.

Předseda představenstva, generální ředitel a spoluzakladatel Rubrik Bipul Sinha vlastní 8 %, zatímco CTO a spoluzakladatel Arvind Nithrakashyap drží asi 7 %. Třetí spoluzakladatel společnosti Arvind Jain, drží také zhruba 7%.

Rubrik soutěží v segmentu zabezpečení a integrity dat se společnostmi jako Dell, IBM, Commvault a Cohesity, o kterých se také předpokládá, že se blíží k první veřejné nabídce akcií. Po nedávných úspěšných nabídkách Reddit a Astera Labs na trhu vzrostla popularita IPO.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP