Sázkové kanceláře poprvé po půl roku favorizují v amerických prezidentských volbách Bidena

Bidenovo znovuzvolení vidí sázkové trhy pravděpodobněji než vítězství Trumpa poprvé za posledních 6 měsících.

Investoři a pozorovatelé kampaní už v nadcházejících měsících budou sázet na opakované prezidentské klání. Analytici upozorňují, že kurzy a pravděpodobnost budou velmi proměnlivé. Pravděpodobnost vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2024 nyní klesla, zatímco Biden se podle sázkových trhů v popularitě zotavil.

Zdá se, že šance prezidenta Joea Bidena na vítězství v letošním klání o Bílý dům se neustále zvyšují. Sázkové trhy sledované RealClearPolitics poprvé od konce září 2023 umístily Bidenův kurz na znovuzvolení těsně před vyhlídky předpokládaného republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Kurzy na Bidena pracují s pravděpodobnosti 42,5 % ve srovnání s 42,0 % pro Trumpa.

Bidenovo zlepšení postavení přichází po rozhodnutí Nejvyššího soudu Arizony, že stát může vynutit téměř úplný zákaz potratů. V tomto klíčovém státě může kontroverzní verdikt ohrozit Trumpovy pozice. 

Čtěte také: 

Sedmdesátky klepou na dveře. Nad USA se stahují mračna stagflace

Masová deportace v USA. Jaký by byl dopad na ekonomiku?

Rekordní pokuty pouze nepříjemnost. Trump na kandidatuře zatím vydělal asi 4 miliardy

Kromě toho v dubnu 2024 začíná trestní proces s bývalým prezidentem v případu zatajování peněz a nedávný průzkum agentury Bloomberg News-Morning Consult zjistil, že Biden získal lepší postavení v sedmi swing státech. Ty pravděpodobně rozhodnou listopadové prezidentské volby.

Na druhou stranu, jiné průzkumy ukázaly, že Trumpova ztráta v šesti z těchto sedmi swing státech není velká, nebo dokonce vede. Bidenova popularita navíc utrpěla po nepříznivém inflačním vývoji v USA.

Stojí za to připomenout, že sázkové trhy se ve volbách v roce 2022 mýlily a mohou být špatnými prediktory z několika důvodů. Sázkaři zvyknou vytvořit bublinu, která vzbuzuje dojem, že jeden kandidát nad druhým vede. Tichá a nesázející většina populace však může mít dávno vybraného jiného favorita.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu