Neven Mimica: Samotná pomoc rozvojovým zemím migraci nezastaví

Řeči o tom, že rozvoj zemí třetího světa zastaví migraci jsou naivní. Eurokomisař Neven Mimica v diskusi s biztweetem

Je podle Vás desetina HDP, kterou přispívá rozvojové strategii EU Česko dostatečnou podporou rozvojové pomoci třetích zemí?

Evropská unie je již léta významným hráčem rozvojové pomoci. Řeči o tom, že rozvoj zemí třetího světa zastaví migraci jsou však naivní. Eurokomisař Neven Mimica v diskusi s biztweetem

Státy Evropské unie připravili novou strategii udržitelného rozvoje. Program definuje strategii finanční a jiné podpory projektů, které mají pomoci rozvoji životní úrovně v rozvojových zemích.

Do roku 2030 má nejen spustit, ale i zařídit udržitelnost rozvojových projektů napříč vzdělávacími, podnikatelskými, nebo energetickými sektory v zemích třetího světa.

Nová strategie Bruselu přichází i v reakci na současnou uprchlickou krizi. Právě proto bude cílená hlavně do zemí subsaharské Afriky, arabských států, nebo Afrického rohu. Jak však v diskusi s biztweetem upozornil eurokomisař pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Neven Mimica, samotná rozvojová pomoc nezabrání současným velkým uprchlickým vlnám, které přicházejí do Evropy.

Představa okamžitých poklesů přílivu migrantů pouze na základě finanční pomoci v zemích jako Sýrie je podle Evropské komise utopií. "Strategie rozvoje je dlouhodobá. Proto nelze čekat okamžitý vliv na migraci. I když je pravdou, že se na její řešení v současnosti zaměřujeme," řekl erokomisař Neven Mimica.

--

Čtěte také:

Šéf ČEB Bureš pro biztweet: Čeká nás řada změn

Jiří Pisařík pro Biztweet: Obchod s Bártou pro nás byl ponaučením

Slepota Čechů je nemožná, říká Jedlička pro biztweet

Zbyněk Stanjura pro biztweet: Babiš svůj politický vliv využívá k výhodám pro své podniky

--

Chorvat, který má na starosti rozvojovou pomoc upozorňuje na fakt, že Evropská unie v současnosti cíli více než kdykoliv předtím na strukturální změny v problémových zemích. Hlavním záměrem je posílit základní lidská práva, legislativu, politické zřízení a bezpečnost v problémových zemích natolik, aby se vytvořil předpoklad pro příchod investic, které by mohly zlepšovat tamní životní úroveň.

Mnohé z projektů jsou však zatím nerealizovatelné, pro přílišnou rizikovost poskytování pomoci. Podle Mimici je proto prvořadá snaha podpořit základní lidská práva ve válečných zemích a tlačit na mírové řešení.

Kritiku zemí Visegrádské čtyřky, mluvící o tom, že migrační krize vyplývá z neřešení jejích příčin v zemích odkud migranti pocházejí eurokomisař vyvrací dalšími tvrzeními. Současná strategie navazuje na předešlý rozvojový balíček. V rámci něj už Evropská unie přerozdělila v loňském roce 58,2 miliardy eur. To z ní dělá světovou jedničku financování rozvojové pomoci.

Právě země, které jsou ve věci údajné nečinnosti EU nejsilnějšími kritiky přitom nedodržují dohody, které s rozvojovými strukturami dohodly. Například Česko a Slovensko, které patří k nejsilnějším kritikům evropské rozvojové politiky, dávají na tyto účely zhruba desetinu HDP. Plán schválený v minulosti počítal s minimálně 0,7 procenty HDP.

"Pokud chceme, aby byla rozvojová politika Evropské unie úspěšná, musí všechny členské státy hovořit společným hlasem. Snažíme se tlačit na to, aby státy rozvojové pomoci poskytovaly více podpory ze svých rozpočtů. Musíme si uvědomit, že k odstranění světové chudoby potřebujeme zhruba tři triliony eur," dodal Neven Mimica.

Eurokomisař vidí jednu z možností rozvoje v restrukturalizaci daňových systémů rozvojových zemí. Brusel by chtěl dosáhnout změnu politiky chudých zemí tak, aby si dokázaly uhlídat daně, které by jim měly odvádět velké společnosti fungující v těchto zemích. Jak při celé rozvojové pomoci i zde, však jde o dlouhodobé procesy.

 

 

Fotozdroj: ec.europa.eu