Rozumek pro biztweet: Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon

Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon. Uprchlíci jsou vysvlékáni do naha, abychom jim mohli vzít jejich poslední peníze, Martin Rozumek pro biztweet

Je uprchlická politika ČR korektní?

Uprchlíci z války jsou běžně vysvlékáni do naha, abychom jim mohli vzít jejich poslední peníze, v noci jsou rodiny s dětmi probouzeny policisty se psy a celá rodina musí do pozoru. Je smutné, že našimi největšími spojenci v EU jsou Orbán a Fico. Mekrelová už Sobotkovi nezvedá telefon. Doufám, že naše demokracie je natolik silná, že nám snad neblahá orbanizace nebo ještě hůře putinizace společnosti nehrozí. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek v rozhovoru s biztweetem.

 

Biztweet: Vaše organizace, společně s ombudsmankou upozorňuje na špatné podmínky v táborech pro uprchlíky na českém území. Co jsou podle vás nejvážnější nedostatky v zařízeních?

Martin Rozumek: Terčem naší kritiky je zejména detence v Bělé Jezové, což je zařízení zcela vězeňského typu, které pan ministr Pelikán a paní ombudsmanka označili za horší než vězení. O něco lepší je situace v detenci ve Vyšních Lhotách, nesrovnatelně lepší pak v detenci Zastávce u Brna nebo v otevřených zařízeních v Havířově nebo Kostelci nad Orlicí. Bělá je zoufalá a vůbec režim v těch detencích je ponižující a nedůstojný jak pro uprchlíky, tak pro image naší společnosti a naší země v zahraničí. Uprchlíci z války jsou běžně vysvlékáni do naha, abychom jim mohli vzít jejich poslední peníze, v noci jsou rodiny s dětmi probouzeny policisty se psy a celá rodina musí do pozoru, nemají přístup ke svým telefonům, takže nemohou dát svým příbuzným vědět, že jsou v pořádku, dostávají hromady papírů, kterým vůbec nerozumí, spí v zamčené tělocvičně na zemi v hadrech a nemají volný přístup ani k toaletám, s 80-ti muži byly v uzamčené tělocvičně ubytovány dvě matky s dětmi. Za všechno hovoří např. článek Hany Čápové uveřejněný na serveru www.respekt.cz dne 14.10.2015, kde píše o utajených konktejnerech v lese, kde jsou lidé naprosto nedůstojně namačkáni stranou pozornosti úřadů anebo obě zprávy a fotografie z šetření Veřejné ochránkyně práv, které jsou veřejně dostupné na http://www.ochrance.cz/ochrana-osob-omezenych-na-svobode/sankce/.

Biztweet: Ve srovnání s jinými zeměmi v EU, jsou podmínky v České republice opravdu tak špatné?

Martin Rozumek: V detencích ano a minulý týden na tuto skutečnost upozornil i Komisař Rady Evropy pro lidská práva. Jinak Evropský soud pro lidská práva vydal řadu rozhodnutí, ve kterých konstatoval, že životní podmínky v imigračních detencích v různých zemích jsou tak špatné, že porušují zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení, tj. článek 3 Evropské Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Při čtení těch rozsudků je jasné, že totéž se děje v České republice a Veřejná ochránkyně práv také jasně konstatovala, že podmínky v Bělé porušují článek 3 této Úmluvy (zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení) a článek 3 Úmluvy o právech dítěte (nejlepší zájem dítěte). Není proto divu, že naše soudní žaloby jsou úspěšné a podáme kvůli Bělé také stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Biztweet: Co říkáte na to, že země V4 patří k největším odpůrcům humanitárního přístupu k uprchlíkům?

Martin Rozumek: Je to nepochopitelné, uvědomíme-li si, že statisíce uprchlíků z Československa, Maďarska a Polska našly útočiště na západě a současně téměř nikdo v ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku nechce jako uprchlík zůstat. Svědčí to o nevyspělosti hlavně naší politické scény, která se snaží protiuprchlických nálad využívat, místo aby problémy vysvětlovala a hledala řešení s vyspělými zeměmi západní Evropy. Dostáváme se do nebezpečné izolace v rámci EU a je velmi smutné, že naším největším spojencem v EU jsou nyní pánové Orbán a Fico.

Biztweet: Čím je dle vás způsoben značně negativní postoj většiny obyvatelství Česka a Slovenska k uprchlické akceptaci v zemích?

Martin Rozumek: Zejména špatnou prací politiků, kteří povětšinou nejsou lídry s pevnými zásadami a postoji, ale naopak se populisticky jako onuce vlní podle aktuálních průzkumů veřejného mínění. Jejich úkolem je národ vést, problémy vysvětlovat a řešit, a to nejlépe s pevným jádrem EU, které je pevně hodnotově ukotveno, a nikoli nás táhnout do izolace na východ a doufat, že díky současné xenofobii vyhrají příští volby. Zvláště překvapivá je tato zbabělost, necitlivost a ignorace porušování práv a důstojnosti uprchlíků u sociálně-demokratického premiéra a sociálně-demokratického ministra vnitra. Takto restriktivně a protiprávně by na západě nepostupovala ani krajní pravice a je to určitě téma pro sociálně-demokratickou frakci v Evropském parlamentu. A výroky politiků jsou samozřejmě medializovány a ovlivňují celou náladu ve společnosti. Také proto chystáme velmi neutrální vysvětlovací kampaň, protože míra dezinformací a hysterie je u nás již příliš vysoká.

--

Čtěte také:

Ministryně Šlechtová pro biztweet: S „trafikami“ má problém každá strana

Neven Mimica: Samotná pomoc rozvojovým zemím migraci nezastaví

Šéf ČEB Bureš pro biztweet: Čeká nás řada změn

Jiří Pisařík pro Biztweet: Obchod s Bártou pro nás byl ponaučením

--

Biztweet: Na sociálních sítích se hodně často šíří videa, nebo fotomontáže, vykřeslující uprchlíky jako vážnou hrozbu. Čím je dle vás způsobena jakási naivita obyvatelů, věřit spíše negativním sdělením ohledně migrantů?

Martin Rozumek: Naši občané jsou bohužel zvyklí věřit tomu, co jim předkládají politici a média. Jsou zvyklí věřit prezidentovi, ať je jím kdokoli. Nesledují zahraniční tisk, jezdí málo do západních zemí EU a je pravda, že některá média podle mého názoru cíleně zasévají nenávist a rozdělují společnost. Velmi zklamán jsem např. triádou Právo, Novinky, Seznam.

Biztweet: Ačkoli to vlády Česka a Slovenska odmítají, země působí xenofobně. Politici a občané mluví o zdravotních rizicích, bezpečnostních hrozbách a špatných mravech uprchlíků. Někdy jde opravdu o napjatou rasisticky xenofobní atmosféru. Proč k tomu dle vás země i po II.světové válce, nebo válce v Jugoslávii pořád inklinují?

Martin Rozumek: Protože selhávají naši politici. Podle mého názoru nejsou naši politici vůbec schopni definovat uprchlíka podle mezinárodního práva, občany přitom straší a neuvědomují si, že svými xenofobními postoji a výroky hodně ovlivňují veřejnost. Měli by otevřeně problémy vysvětlovat, hledat řešení na půdě EU zejména s Německem a nikoli nás izolovat do skupinky stavitelů plotů na maďarské hranici. Náš bagr a sto policistů v Maďarsku jsou důkazem naší hlouposti, než projevem hledání funkčních řešení. Nevšiml jsem si, že bychom kromě nekonečné kritiky nabídli jakékoli společné řešení a zkusili o něm diskutovat s německou kancléřkou nebo třeba předsedou Evropské komise. Ostatně Merkelová už Sobotkovi ani nebere telefon. Spolupracovat chceme pouze tehdy, když nám z toho plynou evropské dotace, a jakmile se objeví jakýkoli problém, uprchlíci, Řecko nebo Maďarsko, tak strčíme zbaběle hlavu do písku a říkáme na všechno ne. Je to ostuda naší politické garnitury, selhání premiéra a ministra vnitra, populismus ministra financí, atd. Na druhou stranu, jedna věc je selhání politiků a druhá věc je neuvěřitelná mobilizace a podpora občanské společnosti. Ta nečeká na dotace a ve velkém pomáhá běžencům na cestě. Můžeme být hrdí na naše dobrovolníky v Srbsku, Makedonii, Maďarsku, Chorvatsku, jsme příjemně překvapení, jakou vlnu podpory vyvolala tato krize u nás. Velmi děkujeme našim občanům a občankám za morální a finanční podporu, díky které můžeme navštěvovat všechna detenční zařízení u nás, byli jsme v Budapešti na nádraží, na srbské hranici, atd.

Biztweet: Jak hodnotíte politiku české vlády v uprchlické krizi?

Martin Rozumek: Jako protiprávní, protože porušujeme naše mezinárodní závazky, a jako nehumánní, protože se chováme k lidem jako by ani nebyli lidé. Je neuvěřitelné, že politicky pronásledovaná osoba přistane plná naděje na Letišti Václava Havla (!) a je zavřena za mříže nebo rovnou vrácena v rozporu s právem zpět. Je neuvěřitelné, že světoznámého íránského novináře, kvůli kterému nám volají lidé a instituce ze šesti zemí světa, včetně ředitele Human Rights Watch, zavřeme s celou rodinou do Bělé, vysvlékneme ho do naha, vezmeme mu peníze a u výdeje jídla mu a jeho dětem asistují ozbrojení policisté se psy. Je neuvěřitelné, že necháme několikrát dusit v Bělé astmatického malého chlapce ze Sýrie a pak výjezdy sanitky pro něj vesele naúčtujeme jeho rodině, a to všechno proto, že v Bělé není pediatr a tradiční všelék ibuprofen na astma přece jen nezabírá. A premiér tvrdí, že je vše v souladu s právem a ministr vnitra posílá posily na ostrahu maďarské hranice, kde již beztak stojí plot.

Biztweet: V polském a slovenském případě hrají svou roli i blížící se volby, souhlasíte?

Martin Rozumek: Nesleduji tak podrobně situaci v Polsku, ale na Slovensku tato skutečnost určitě hraje svoji roli. Samozřejmě si přeji, aby protificovská koalice uspěla podobně, jako se to podařilo v případě volby prezidenta. Právě obdivuhodný slovenský prezident Kiska je mimořádným "úkazem" v našem středoevropském geografickém a mentálním prostoru.

Biztweet: Preference stoupají ultrapravicovým stranám. Myslíte, že představují hrozbu?

Martin Rozumek: Vysoká míra polarizace veřejnosti je patrná hlavně ve východních zemích EU, v podstatě v celém bloku od České republiky až po Estonsko a Bulharsko. Tam očekávám, že krajní pravice najde významnou podporu v příštích volbách anebo se celý mainstream posune k nepřijatelným postojům. To je už nyní velmi patrné v případě čelných představitelů názorově neukotveného hnutí ANO, ale bohužel také sociální demokracie. Jinak doufám, že naše demokracie je natolik silná, že nám snad neblahá orbanizace nebo ještě hůře putinizace společnosti nehrozí. Tyto tendence samozřejmě velmi nebezpečné jsou, dnes vytěsňujeme a zavíráme do nedůstojných klecí uprchlíky, příště budeme špatně zacházet a vymezovat se radikálně vůči cizincům obecně, Romům, postiženým, důchodcům?

Biztweet: Co by měli v komunikaci krize směrem k občanům politici změnit?

Martin Rozumek: Sebrat odvahu, vzít rozum do hrsti a vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat. A měla by to být kolektivní akce napříč politickým spektrem, bez polarizace typu uprchlíky chceme - uprchlíky nechceme. Prostě popsat naše mezinárodní závazky, vysvětlit, že nám jde pouze o důstojné přijetí a integraci těch, kteří nárok na azyl mají a důstojný návrat těch migrantů, kteří nárok na azyl nemají. A hledat společná řešení především s Německem a hlavně funkční integrační model pro Českou republiku. K tomu jsou nevyhnutelné personální změny na ministerstvu vnitra, odejít musí ředitel azylového odboru Haišman a ministr Chovanec by si měl dát turné po sociálně-demokratických centrálách alespoň v Německu a Rakousku, aby nasál informace a postoje, které jsou normální v zavedených demokraciích a sociálně-demokratických stranách.

Biztweet: Na závěr mírně obecně a idealisticky. Zvládneme uprchlickou krizi a budeme migranty v našich zemích akceptovat?

Martin Rozumek: Bezpochyby ano, imigranti a uprchlíci přicházet budou, ať se nám to líbí nebo nelíbí, jde jen o to, aby se z toho faktu udělala situace výhodná pro společnost, uprchlíka či migranta a nejlépe také pro zemi jeho původu. Demografické prognózy má slova pouze potvrzují, firmy už nyní volají po snadnějším náboru imigrantů a uprchlíků, školy potřebují zahraniční studenty, česká věda zahraniční vědce. A lidé na cestě jsou vždy o krok napřed před restriktivními migračními úředníky. Tak to mu vždy bylo a vždy bude. Jedinou alternativou k takovému scénáři je totalita typu komunistického Československa, s dráty a střelbou na hranicích, a to si, doufám, nikdo dnes nepřeje.

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com, ochrance.cz