Ministryně Šlechtová pro biztweet: S „trafikami“ má problém každá strana

Pochybuji, že by se našla velká strana, která by neměla s nějakým typem „trafik“ problémy. Ministryně Karla Šlechtová v rozhovoru pro biztweet

Odvádí dle Vás Karla Šlechtová na ministerské židli dobrou práci?

Pochybuji, že by se našla velká strana, která by neměla s nějakým typem „trafik“ problémy. Euroskepticizmus je pro Českou republikou typický a našim úkolem je vysvětlovat benefity členství v EU. Rozmrazení eurodotací je společným úspěchem. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová pro biztweet hodnotí rok jejího působení ve funkci.

Biztweet: Jaké to je – rok na takhle náročném místě? Kdybyste mohla znovu volit, šla byste do toho zase?

Karla Šlechtová: Věděla jsem, že to, co budu dělat, není ani lehké ani jednoduché a už vůbec ne příjemné. Politická scéna v Čechách i na Slovensku se nese tradičně v duchu mužského prostředí. Na ženu se mnozí její účastníci dívají spatra. Dalo mi mnoho práce a přemáhání, než jsem si vydobyla pozici, kdy mě mí partneři berou s respektem. Tušila jsem také, že budu muset řešit mnohé problémy „uleželé“ od mých předchůdců a ty mě opravdu dodnes odebírají čas. Ale nelituji toho. Ano, kdybych měla volit, jdu do toho znovu.

Biztweet: Ale to byste asi už řadu věcí dělala jinak, ne?

Karla Šlechtová: Ano, přesně tak. Člověk se učí a teď už vím, že mnoho věcí, především ze začátku, by šlo zařídit jinak, rychleji, úsporněji, s menší ztrátou nervů. Ale když člověk začíná - na jakékoli funkci - musí si tímhle projít.

Biztweet: To znamená, že jste spíš spokojená nebo nespokojená s tím, co máte za sebou?

Karla Šlechtová: Jsem ráda, že se mi za dobu mého působení podařilo vytvořit z Ministerstva pro místní rozvoj silné a kompetentní ministerstvo a doufám, že to tak i zůstane. To je asi můj největší úspěch.

Díky tomuto zázemí na ministerstvu mohu prosazovat myšlenky nejen na národní úrovni, například v podobě vyhlašování národních dotací, ale i v zahraničí. Nedávno jsem se například vrátila z Ameriky, kde jsem se účastnila Valného shromáždění Světové organizace cestovního ruchu, kde jsem dostala šanci mluvit jako druhá v pořadí ze všech zástupců členských států. To je nebývalá čest.

Jsem si jistá, že i díky mému působení a práci lidí na našem ministerstvu začíná být Česká republika vnímána stále více pozitivně a jsem ráda, že u toho mohu být.

Biztweet: Jde opravdu jen o vaše zásluhy? Kritici namítají, že třeba rozmrazení plateb z eurofondů přišlo přirozeně po patřičné proceduře, kterou rozběhla již bývalá vedení.

Karla Šlechtová: Otázkou je, co si kdo představuje pod „patřičnou procedurou“. Od začátku po svém nástupu do čela ministerstva intenzivně pracuji na tom, abychom efektivně využili zbývající finanční prostředky z Evropské unie pro rozvoj České republiky. Poskytovali jsme řídícím orgánům maximální podporu, vedli zesílené řízení rizik, včetně individuálních plánů a stejné intenzivní úsilí jsme dali i do vyjednávání o schválení operačních programů u Evropské komise.

V programovém období 2014-2020 máme mnoho novinek - nový monitorovací systém evropských dotací, předběžná avíza pro žadatele, mnoho proškolených zaměstnanců a převážně lepší komunikační kanál s regiony a žadateli. Česká republika je nyní připravena čerpat unijní dotace.

A čí jsou to zásluhy? Je směšné se přetahovat o to, kdo zařídil co a kdo má větší zásluhu. Domnívám se, že v tomto případě jde nám všem o společnou věc a všichni bychom pro ni měli udělat to, co umíme nejlépe.

Biztweet: Do rozpočtu rezortu se vám podařilo již během krátkého období vyjednat slušné přídavky od ministerstva financí. Je to tím, že jste stranickou podřízenou pana Babiše, nebo tím, že jste se mu uvolněním plateb z Bruselu postarala o nejvýraznější složku pozitivní bilance českého rozpočtu?

Karla Šlechtová: Navýšení rozpočtu má pramálo společného s tím, za jakou stranu konkrétní ministr takzvaně „kope“. Požádala jsem o tyto peníze, protože především u Integrovaného regionálního operačního programu chybí dostatek finančních prostředků. Část navýšení se ale týká i národních programů. Jedná se především o podporu bydlení, cestovního ruchu a regionálního rozvoje. Tyto oblasti jsou pro Českou republiku klíčové.

Jestliže tím ale chcete říci, že zájem o občany je jednou z priorit Hnutí ANO, tak ano, je.

Biztweet: MMR bylo dlouhou podceňovaným ministerstvem. Zdá se ovšem, že lidé konečně začínají rozumět strukturální politice. Souhlasíte? Došlo ke změnám ve vnímání rezortu?

Karla Šlechtová: Česká republika je dlouhodobě spíše euroskeptická. Přesto jsem přesvědčena, že lidé začali v poslední době více vnímat, co vše nám může Evropská unie nabídnout.

Naším úkolem, úkolem Ministerstva pro místní rozvoj, je řídit, koordinovat, kontrolovat, informovat, zajišťovat metodické vedení, vysvětlovat. Snažíme se zaměřovat nejen na žadatele prostřednictvím různých školení a podpůrných akcí, ale i na širokou veřejnost. Například jsme partnerem Landronka festu, festivalu na místě někdejšího kultovního pražského squattu, kde jsme propagovali přínosy evropských fondů. Nebo pořádáme Den s evropskými fondy na Letenské pláni. Cílem těchto akcí je mimo jiné seznámit širokou veřejnost s programy, které pomáhají v rozvoji České republiky.

Lidé začínají rozumět, že jsme důležité a prospěšné ministerstvo. Začínají si uvědomovat, jaké agendy pod nás spadají: cestovní ruch, regionální rozvoj, oblast bydlení, pohřebnictví, veřejné investování...To vše jsou oblasti, které mají velký dopad na každého z nás.

Euroskepticismus má v České republice historické kořeny a u mnoha lidí má své opodstatnění. V současné době je v popředí téma uprchlických kvót, což tuto otázku opět aktivizuje

Biztweet: Jak berete vaši úlohu z pozice Bruselu? Sama říkáte, že Česká republika je dlouhodobě euroskeptická. V době, kdy téměř polovinu jejího příjmu tvoří eurodotace, je ovšem nutné lidem říkat, že nejde o finance z Prahy. Na to se u politiků dlouhodobě zapomíná. Uvědomujete si to? Chcete komunikaci a pokrytectví v dialogu o EU aktivně odstranit?

Karla Šlechtová: Euroskepticismus má v České republice historické kořeny a u mnoha lidí má své opodstatnění. V současné době je v popředí téma uprchlických kvót, což tuto otázku opět aktivizuje. Já se snažím o to, aby naše země využila veškerý potenciál a výhody, které nám členství v Evropské unii přináší. Do jiných oblastí politik Evropské unie mi nepřísluší zasahovat.

Biztweet: Jste ve funkci jen rok, ale už se potkáváte s nočními můrami politiků – korupčními skandály. Co říkáte na případ Vladislava Kovala, vašeho bývalého spolustraníka. Lze z vaší pozice dohlédnout na podobné jednání podřízených? Nelze potrestat někoho dalšího, nejen přímo "korupčníka"?

Karla Šlechtová: Kauza Koval je takřka rok stará a podobné excesy se nevyhýbají žádnému oboru, žádnému úřadu ani ministerstvu. Mým úkolem je trvat na dodržování směrnic a pravidel, které riziko korupce snižují. Průběžně proto aktualizujeme platnou Protikorupční strategii ministerstva a školíme zaměstnance v oblasti boje s korupcí.

Biztweet: Připadá vám normální, že hnutí, které slibuje totální změnu oproti korupčním a klientelistickým politikům prodělává již po pár měsících podobné problémy?

Karla Šlechtová: Proč tuto otázku nepoložíte politikům všech stran, které mají ve svém programovém prohlášení boj s korupcí? Pochybuji totiž, že by se našla velká strana, která by neměla s nějakým typem „trafik“ problémy. Já ale, jak víte, jsem nestraník. Mám na starosti Ministerstvo pro místní rozvoj a mým úkolem je zabránit korupčnímu jednání zde, v mém resortu.

Biztweet: Další velkým případem je údajná manipulace zakázek téměř desítkou IT firem. Když se to nakupí, neobáváte se dalšího zmražování proplácení eurodotací?

Karla Šlechtová: Jsem ráda, že používáte slovo „údajné“. Jednou věcí je totiž podezření a druhou odsouzení. Tam, kde se rozdělují velké peníze, se vždycky najdou lidé, kteří by rádi získali pro sebe něco navíc na úkor ostatních a to jakýmikoli prostředky. A také se tam najdou tací, kteří závidí a pomlouvají. Pro nás je podstatné, že musíme hlídat vše, co by mohlo čerpání evropských dotací ohrozit. Zda došlo k porušení zákona, je věcí policie a soudů.

Pro mě je klíčové, že nyní je vše funkční. Pokud by si Česká republika udržela současné tempo podpořené kvalitními projekty, vyčerpáme celých 650 miliard korun včas a bez větších problémů.

--

Čtěte také: 

Neven Mimica: Samotná pomoc rozvojovým zemím migraci nezastaví

Šéf ČEB Bureš pro biztweet: Čeká nás řada změn

Jiří Pisařík pro Biztweet: Obchod s Bártou pro nás byl ponaučením

Slepota Čechů je nemožná, říká Jedlička pro biztweet

--

Biztweet: Přeplácení dotací z Bruselu se rozmrazilo. Co bude dalšími prioritami rezortu?

Karla Šlechtová: Jsme teprve na začátku celého programového období 2014-2020 a čeká nás ještě mnoho práce. Musíme nadále intenzivně spolupracovat s Evropskou komisí a ostatními řídicími orgány, tak abychom co nejefektivněji využili finanční prostředky z Evropské unie. Naší prioritou je přizpůsobení národních dotací konkrétním projektům. 

To je jeden z důvodů mých cest po krajích, ve kterých mluvím se zástupci regionu a naslouchám jejich potřebám a problémům. Koordinace evropských a národních dotací a změny legislativy, která usnadní životy občanům, to je to, co považuji za klíčové.   

Biztweet: Na závěr - jak se v pozici ministryně cítíte osobně. Jsou chvíle kdy rozhodnutí přijat nabídku Andreje Babiše litujete?

Karla Šlechtová: Každý máme své slabé chvilky, ale jsem hrdá, že jsem takovou nabídku dostala. Tím spíše, že přímo od pana Babiše. Práce ministra není pracovní úvazek na dobu neurčitou a člověk musí vědět, s čím do toho jde. Pochopitelně je to náročné, ale těší mě pocit práce, která se podaří a která je vidět. Chci v tomto rezortu nastavit pravidla, která budou nejen dnes, ale i do budoucna přínosem pro města, kraje, obce a pro všechny obyvatele, které v nich žijí. 

 

Karla Šlechtová v těchto dnech právě završuje první rok ve funkci ministryně na českém Ministerstvu pro místní rozvoj. Její hlavní úlohou je starat se o toky peněz z Evropské unie do ČR, v gesci má dále cestovní ruch, bytovou politiku, stavební řád a územní rozvoj, pohřebnictví atd.  Mimo jiné také přeshraniční spolupráci. Třebaže nestraník, byla zvolena za hnutí ANO, vedené ministrem financí Andrejem Babišem.

 

 

 

Fotozdroj: mmr.cz, twitter.com, linkedin.com