Uran míří k rekordu. Motorem jsou AI, bezpečnost a nutnost OZE

Uran vzrostl na burzách za 7 let pětinásobně. Akcie uranu mohou stoupat ještě výše, protože Big Tech přechází na jadernou energii.

Od roku 2017 do 2024 vzrostly ceny akcií uranových firem na americké burze o 400 % až 500 %. Na podzim 2024 v USA podepsali obnovení  jaderného reaktoru Three Mile Island v Pensylvánii. A přidává se Evropa, která pochopila, že pouze obnovitelné zdroje energie ji k odříznutí se od geopoliticky zneužívaných ruských energetických komodit stačit nebudou. 

Stoupá také spotřeba elektřiny - kvůli elektromobilitě a růstu technologických firem, zejména investicím v AI a do kryptoměn. 

Dohoda Microsoftu s Constellation Energy zahrnuje restartování jaderné elektrárny Crane Clean Energy Center. Závod by měl být spuštěn v roce 2028.

Akciový analytik Morgan Stanley David Arcaro říká, že Microsoft platí asi 100 dolarů za megawatthodinu (MWh), což je velká prémie oproti tržním cenám kolem 50 dolarů za MWh. Microsoft výměnou chce, aby elektřina poháněla datová centra, která provozují aplikace umělé inteligence (AI). Microsoft může platit až 130 dolarů za MWh, pokud započítáte poplatky za přenos, napsal Arcaro v nedávné zprávě.

„Microsoft má tak velké ambice růstu a jedním z úzkých míst je výkon, protože datová centra toho vyžadují tolik,“ dodal analytik Motley Fool energetického sektoru Matt DiLallo. "Aby splnil své klimatické cíle a energetické cíle, má smysl utrácet více, aby získal energii, kterou potřebují."

Zvyšující se poptávka po energii

Microsoft, Amazon.com, Alphabet a Apple patří mezi technologické giganty hladové po elektřině kvůli obrovským energetickým nárokům datových center, která provozují aplikace AI. Boston Consulting Group (BCG) předpovídá, že poptávka po energii datových center vzroste o 15 až 20 % ročně, aby do roku 2030 dosáhla 16 % poptávky po energii v USA.

Čtěte také:

Olympijské hry v Paříži stály zhruba 8,2 miliardy dolarů

Nová doba. Kryptoměny hýbou americkou politikou

Znovuzrození giganta? Zuckerberg říká, že Facebook je opět cool

Po 20 letech plochého růstu to není jediný rostoucí zdroj poptávky po energii. Reshoring a rostoucí domácí výroba čipů, elektrických vozidel, baterií a solárních panelů bude také řídit poptávku po energii, řekl v rozhovoru generální ředitel Sprott Asset Management John Ciampaglia.

Geopolitické riziko

Potřeba energetické bezpečnosti po přerušení dodávek způsobených rusko-ukrajinskou válkou.

„Ten šok ukázal, jak zranitelné jsou země, když nemají energetickou bezpečnost. Byl to katalyzátor na Západě k vybudování jaderné kapacity ke zmírnění těchto rizik,“ řekl Ciampaglia.

Dekarbonizace

Znepokojivé obrazy silných hurikánů v USA a další katastrofy ve světě, které ničí obytné čtvrti, zvyšují zájem o dosažení uhlíkové neutrality.

„Abychom se vyhnuli některým z nejhorších důsledků změny klimatu, bezuhlíková jaderná energie je nadále zdůrazňována jako ústřední součást řešení,“ Tim Gitzel, generální ředitel výrobce uranu Cameco.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Máte zájem o informační zpravodajský servis z investičního prostředí, nebo analýzu trhu na klíč podle Vašich požadavků? Napište na kontakt@businesspr.eu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP