Kauzy mafiánského státu na Slovensku II: Mýtnik, Farizej, Plevel, soudy, nemocnice, jaderná elektrárna, úřady

V roce 2020 došlo ke krátkému a dočasnému pádu moci Roberta Fica. Dění v bezpečnostních složkách rychle ukázalo jak silně zkorumpovaná a v rozkladu byla struktura slovenských institucí. V tomto seriálu českému čtenáři přibližujeme jednotlivé klíčové kauzy lidí z Ficova okolí.

Mýtnik

V kauze Mýtnik se kromě jmen z dalších kauz objevovali hlavně jména z Finanční správy. Díky dohodám mecenáše Směru a oligarchy Jozefa Brhela s dalším velkopodnikatelem Michalem Suchobou a jejich politickými spojenci podniky těchto byznysmenů profitovaly z pro stát nevýhodné digitalizace finanční správy. Obvinění se týkalo Suchobu, Brhela, šéfa Finanční správy Františka Imreczeho, státního tajemníka Radka Kuruca, oligarchy Miroslava Výboha, či exředitelky finanční správy Lenky Wittenbergerové. Obvinění se však týkalo také dalších desítek úředníků a podnikatelů zapojených do tunelování Finanční správy. Mnoho z nich bylo odsouzeno, nebo se přiznalo. 

Farizej

Akce týkající se korupce ve Slovenské informační službě ukázala, že ani změnou politických stráží nedošlo k dokonalé očistě bezpečnostních struktur. V rámci kauzy Farizej byl totiž obviněn nominant hnutí kontroverzního předsedy parlamentu Borise Kollára a jeho Sme Rodina Vladimír Pčolinský, který řídil informační službu. 

Nakonec jej však dočasně zachránil právní peripetii paragrafu 363 generální prokurátor. Od dané doby však vládní Sme Rodina z Matovičovy garnitury sekundovala Směru při zpochybňování policejních vyšetřování. 

V kauze figuroval kromě samotných agentů a členů vedení zpravodajství také podnikatel a člen organizovaného zločinu Zoroslav Kollár, který ve spolupráci s několika členy vedení zpravodajství zasahoval do řídících pokynů tajné služby. 

Plevel

Kauza Plevel se týkala korupce na nechvalně proslulém žilinském soudu. Ačkoli jde o zdánlivě regionální problém, u soudu se řešilo několik citlivých velkých kauz týkajících se organizovaného zločinu, podnikatelů na něj navázaných a rodiny politiků. Mafie úplatky pro skupinu soudců i advokáty zařizovala pokřivení práva. 

Policejní systém během Ficových vlád držel pod pokličkou tolik korupční páry, že po uvolnění politického krytí explodoval. Z tohoto papiňáku se pak valila jedna policejní akce za druhou a nové vedení s volnýma rukama s vědomím, že mohou ze šuplíku vytahovat zaprášené spisy přicházelo se zatýkáním a obviňováním veřejných funkcionářů a krytých podnikatelů na týdenní bázi. Systém korupce fungoval tak dobře a dlouze díky tomu, že jeho členové byli takřka na všech úrovních veřejné správy, regulátorů, podniků, či institucí. 

Čtěte také: 

Kauzy mafiánského státu na Slovensku I: Boží mlýny, Očistec, Jidáš

Náš člověk: Příběh podnikatele Bašternáka

Ututlaná kauza: Jak Slováci pomohli únosu vietnamského občana

V popradské nemocnici zadrželi kriminalisté 18 osob včetně ředitele. V rámci mezinárodní akce Bossanova zadrželi šest mužů a jednu ženu v souvislosti se zločinem neoprávněného zacházení s léky, léčivy a zdravotnickými pomůckami. Šlo také o blízké postavy podporující politiky. V rámci akce Tiger policie zadržela 24 osob. Zásah souvisel se zločinem neoprávněného zacházení s látkami s anabolickým nebo jiným hormonálním účinkem spáchaným organizovanou skupinou a se zvláště závažným zločinem legalizace příjmu z trestné činnosti. Obvinění padlo na 12 osob a dvě obchodní společnosti, kterých činnost byla dlouze přehlížena.

Korupce byla odhalena také Stavebním úřadě ve Velkém Mederu, kde zatkli pět osob. Korupční chapadla sahali také do Jaderné elektrárny Mochovce, kde policie zatýkala pro obzvláště závažný zločin podvodu, který souvisel s dostavbou 3. a 4. bloku elektrárny.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb