Státní zemědělský intervenční fond zahajuje monitoring škod způsobených povodněmi

Počínaje dnešním dnem spustil SZIF aplikaci, jejímž prostřednictvím mohou zemědělští podnikatelé nahlásit škody, které jim způsobila nedávná povodeň.

V online aplikaci vyberou kategorii, ve které utrpěli ztráty a odhadnou jejich výši v Kč. Jedná se např. o škody na plodinách, sadech, vinicích, zvířatech, včelstvech, krmivech, nemovitostech, mechanizaci, strojích atd.

Údaje budou primárně sloužit pro přesnější odhad škod v zemědělském sektoru, a to jak jejich výše, tak struktury. Aby se následná pomoc mohla realizovat v co nejkratším termínu, je potřeba vyplnit údaje do 15. října. Po tomto termínu budou data důkladně analyzována a Ministerstvo zemědělství rozhodne, jak a kam nejlépe pomoc směřovat, a s jakým rozpočtem. Státní zemědělský intervenční fond začne neprodleně připravovat nezbytnou administrativní a technickou podporu.

Aplikaci najdou žadatelé po přihlášení na Portálu farmáře (PF), je velmi jednoduchá, stačí kliknout na záložku Nová podání v pravém rohu obrazovky a následně v sekci Ostatní podání vybrat dlaždici Povodně 2024.