Švédská EQT kupuje irskou Keywords Studios za 2,8 miliardy dolarů

Keywords Studios, irská společnost, která vyvíjí software používaný k produkci videoher, uzavřela smlouvu se švédskou EQT. Při dodržení podmínek a splnění cílů dojde k převzetí ze švédské strany v hodnotě 2,2 miliardy liber (2,8 miliardy amerických dolarů).

Akcie společnosti Keywords Studios jsou kotované na londýnském alternativním investičním trhu s malou kapitalizací. Po oznámení o uzavření smlouvy vzrostly o 3 procenta, přičemž od začátku roku vzrostla jejich hodnota už o 49 % .

Společnost se sídlem v Dublinu, jejíž software se používal k výrobě nejprodávanějších her, včetně Fortnite, Assassin's Creed a League of Legends, byla poprvé založena jako obchodně-softwarová společnost v roce 1998, než se na počátku 21. století přeorientovala na sektor videoher.

EQT byla založena v roce 1994 s využitím investic prominentní švédské rodiny Wallenbergových, která zahrnuje řadu předních bankéřů, průmyslníků a politiků v zemi.

Pokud bude akvizice EQT dokončena, Keywords Studios se stane nejnovější firmou, která bude stažena z londýnských veřejných trhů po přívalu obchodů, díky nimž byla řada britských společností odkoupena zámořskými kupci, kteří hledají výhodnou nákupní cenu.

Čtěte také:

Společnost Gilead s významnými výsledky. Její preventivní léčba HIV boduje

Futures zemního plynu na cestě k více než 50% čtvrtletnímu zisku

FDA schválila lék Eli Lilly na Alzheimerovu chorobu

EQT uvedla, že věří, že pro Keywords existují „významné příležitosti“ ke zvýšení svého podílu na trhu videoher a také k expanzi na sousední trhy médií a zábavy.

EQT uvedla, že je také schopna poskytnout další kapitál k podpoře růstu Keywords prostřednictvím fúzí a akvizic, které by mohly posílit globální dosah irské firmy. Jak EQT pokračuje, společnost Keywords bude mít lepší pozici pro investování do technologií včetně umělé inteligence.

Akcie Keywords Studios dříve utrpěly kvůli obavám investorů z hrozby, kterou pro podnikání irských společností představuje vývoj technologií AI.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP