Investika plánuje velké nákupy na realitním trhu

Realitní fond Investika plánuje velké nákupy nemovitosti v celé Evropě. Využije komprimované ocenění, protože vysoké úrokové sazby nyní nutí vlastníky s nadměrným zadlužením prodávat.

Česká společnost spravující aktiva za více než miliardu eur utratí podle Bloombergu v příštích 12 měsících za nemovitosti až 300 milionů eur. Agentura o tom informuje na základě informací od spoluzakladatele a generálního ředitele Investiky Petra Čížka. 

Investika, která již vlastní 50 komerčních nemovitostí v České republice, Polsku, Chorvatsku a Španělsku, plánuje akvizice také v Německu a Rakousku.

Společnost expanduje na nové trhy po období přísné měnové politiky, která vyvíjí tlak na evropské komerční nemovitosti s vysokým dluhem. Zvýšené výpůjční náklady a pokles hodnot vyvolaly kolaps konglomerátu Signa. Mezitím také společnost CPI Property Group SA českého miliardáře Radovana Vítka usiluje o prodej aktiv v miliardách eur.

Čtěte také:

Byl překonán bod zlomu mezi chovnými a volně ulovenými rybami

HPE díky umělé inteligenci zaznamenala velký nárůst příjmů

S&P 500 s novými členy: GoDaddy, KKR & Co a CrowdStrike

Portfolio nemovitostí Investiky je méně exponované, protože jeho poměr úvěru k hodnotě je 33 % ve srovnání s více než 52 %, které uvádí mnohem větší CPI Property. 

Vlajkový realitní fond Investiky, založený v roce 2015, slouží českým a slovenským retailovým investorům, i když generální ředitel plánuje začít přitahovat klienty i z některých dalších zemí, kde jeho společnost vlastní aktiva.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP