Byl překonán bod zlomu mezi chovnými a volně ulovenými rybami

Celkový celosvětový objem ryb, krevet, škeblí a dalších vodních živočichů, které byly odchovány na farmě, vůbec poprvé překonal množství ulovených ryb ve volné přírodě.

Asie byla zdrojem více než 90 % veškeré produkce vodních živočichů, závěry přináší zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

Celosvětový výlov představoval v roce 2022 více než 185 milionů tun vodních živočichů. Odborníci tvrdí, že milník v historii lidstva byl očekáván. Mnoho států světa totiž kvůli změně klimatu začalo volný odlov regulovat. 

Manuel Barange, který vede divizi pro rybolov a akvakulturu, uvedl, že akvakultura těží z rostoucího uznání nutričních výhod – jako Omega 3 a dalších mikroživin nacházejících se v potravinách z vodních živočichů – a menšího dopadu na životní prostředí než u potravin získaných ze suchozemských zvířat.

Čtěte také:

HPE díky umělé inteligenci zaznamenala velký nárůst příjmů

Salesforce ohlásila dobré výsledky ale klesá. Investoři software sektoru nedůvěřují

Akcie Faraday Future koncem května padají. Hrozí jim vyřazení z burzy

Celkové množství vodních živočichů odlovených ve volné přírodě kleslo z 91,6 milionu tun v roce 2021 na 91 milionů tun. Přibližně 90 % vodních živočichů, které jsou chované nebo lovené, jde k lidské spotřebě, zbytek jde k jiným účelům, jako je krmivo pro jiná zvířata nebo výrobu rybího tuku.

Mezi nejběžnější ryby, které se loví ve světových oceánech, mořích, řekách, jezerech a rybnících, patří peruánské sardele, tuňák pruhovaný a treska aljašská. Dalšími vysoce zastoupenými na světové produkci jsou sladkovodní kapři, ústřice, škeble, krevety a tilapie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Citrus-shop.cz