Příběh velkého spojenectví aneb jak finančníci z obou stran řeky Moravy ovládli energetiku

Na pozadí dění období, kdy se na Slovensku k moci dostal poprvé Robert Fico a v Česku vládla ODS docházelo také k významnému propojení silných finančních skupin s cílem ovládnout energetický sektor v regionu. Šlo o spojení sil skupin PPF Petra Kellnera a J&T.

Podle všeho šlo hlavně o myšlenku Křetínského, který chtěl významně rozvíjet aktivity v energetice. Významným hráčem projektu však byl také Patrik Tkáč. Ten se už neskrývaně v médiích chlubil tím, že má vliv na rozhodování Ficovy garnitury na Slovensku. Právě slovenské plány na prodej významných slovenských aktiv v energetice byly atraktivním soustem, na které chtěla skupina v prvních letech existence cílit.

V roce 2009 tak vznikl Energetický a průmyslový holding (EPH). Zatímco akcionáři z J&T měli na starosti zejména samotné obchodní aktivity, PPF zaštiťovala velkou část financování těchto projektů.

Stěžejním cílem finančníků bylo ovládnutí Slovenského plynárenského průmyslu. Řízený prodej menšího balíku podniku připravovala Ficova vláda několik let. Ve finále získali 49procentní balík plynárenské firmy akcionáři J&T. Stát si sice ponechal malou majoritu, prakticky všechny výdělečné podniky však posunul soukromníkovi. 

Čtěte také:

MSD, Interblue a nadnárodní penězovody

Havel zlikvidoval slovenský zbrojařský průmysl. Smer opakuje známý nacionalistický mýtus

PZO: PODNIKY ZAHRANIČNÍHO OBCHODU COBY JÁDRO MOCI V ČESKU A NA SLOVENSKU

Pozdvižení vyvolalo také odhalení, že na vládním materiálu pro schválení projektu, kde se určovaly akcionářské vztahy, ale také třeba cena transakce, byla hlavička J&T Investment Advisors. Vláda tedy projekt připravovala podle parametrů připravených kupujícím. Druhá Ficova vláda v roce 2013 však tato tvrzení rozporovala a tento skandál pohodlně ustála. 

V dalších letech se EPH dostala také k dalším hodnotným aktivům Slovenských elektráren, těžařské firmě Nafta, či zásobníkům plynu. Obchod s plynem na Slovensku, tedy tranzitní zemi propojující východní Evropu se zbytkem kontinentálních odběratelů přinesl skupině mohutné zisky. V Česku skupina ovládla kromě důležitých obchodních firem v plynárenství, či zásobníků plynu také několik zajímavých podniků v oblasti teplárenství.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb