MSD, Interblue a nadnárodní penězovody

Ačkoli se případ Metropolitního spořitelního družstva může jevit jako ryze česká záležitost, mechanismy podvodu studují mezinárodní vyšetřovatelé. Síť, která z družstva vyváděla peníze se totiž objevovala při defraudaci veřejných peněz také v dalších známých případech. Viditelné je to třeba v případě známé jako emisní kauza, či kauza Interblue.

Skupina, která prala peníze kriminálníků kolem MSD spoluvlastnila několik firem s vedením Slovenské národní strany, či Směru SD. Podle novináře Antonia Papalea patřil do sítě, která vyváděla peníze z MSD také Tomáš Komada. Novinář to zjistil terénním průzkumem, nechal se najímat coby bílý kůň. 

Komada v roce 2003 založil společně s dlouholetým premiérem Robertem Ficem developerskou firmu R.F.Development. Byli přímo finančně propojení, po čase Fica ve firmě nahradila jeho manželka Svetlana. Další přímá a závažná podezření směřují podle Papalea a policejních zjištění k vedení Slovenské národní strany (SNS). Ta měla inkasovat peníze nejen z Metropolitního spořitelního družstva, ale také známé kauzy Interblue.

V roce 2008 tehdejší ministr životního prostředí za SNS Ján Chrbet podepsal smlouvu o prodeji nadbytečných emisních povolenek Slovenska se společností Interblue Group. Předmětem smlouvy byl prodej 15 milionů tun kvót skleníkových plynů za částku 5,05 eura za jednu tunu (celková kupní cena byla 75,75 milionu eur), ale také rámcová dohoda o dalších prodejích. 

Uzavření této smlouvy z období první Ficovy vlády bylo pro Slovensko nevýhodné. Zatímco okolní země jako Maďarsko či Česká republika prodaly své emise za cenu více než 10 eur za tunu, Slovensku postačilo přibližně 5,05 eura za tunu. Interblue následně povolenky prodala Japonsku za trhovou cenu a vydělala prakticky stoprocentní zisk.

Ministr odmítl zveřejnit smlouvu, byl odvolán a nahrazen dalším nominantem SNS Viliamom Turským. Ten už smlouvu o prodeji emisí zveřejnil, ale ještě v srpnu téhož roku byl také odvolán z funkce a nahrazen Dušanem Čaplovičem ze Směru-SD.

Firma Interblue Group byla tehdy zcela neznámou společností a není se čemu divit – sídlo měla evidováno v garáži na adrese 18217 121 st. Street, Southeast Snohomish, Washington 98290, USA. Policejní vyšetřování později ukázalo, že majitel garáže s firmou nic neměl, pouze dostával tři sta dolarů za to, že společnosti přebíral poštu a poslal ji dál. 

V září 2009 předseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda spolu s poslanci Pavlem Frešem a Lucii Žitňanskou (oba SDKU-DS) podali na Generální prokuraturu SR podnět k úplnému zrušení smlouvy mezi ministerstvem životního prostředí a společností Interblue Group. 

Díky netradičnímu pohybu peněz na švýcarském účtu společnosti Interblue Group zpozorněli i švýcarští policisté – jeden den totiž přišlo na účet firmy 123 milionů eur z Japonska a druhý den odešlo z účtu 76 milionů eur do slovenské státní pokladny. Od té doby Švýcaři vyšetřovali podezření a sledovali kam půjde zbývajících 47 milionů.

Díky kopiím výpisů švýcarské banky bylo vidět, že ze švýcarského účtu Interblue Group se prostředky přesouvaly do schránkových firem na Kypru a Belize. V minulosti média zveřejnila informaci, že policie má od Švýcarů kopie z banky, které ukazují, kdo si vybíral peníze a kdo si tedy nakonec rozdělil zisk firmy, ale ministr vnitra za Směr Robert Kaliňák tyto informace nezveřejnil.

Když se média domáhala odpovědi od premiéra Roberta Fica, proč Slovensko prodalo své emise za poloviční hodnotu a ztratilo tím miliony, byl nepříjemný, neodpovídal a spoléhal na to, že se veřejnost ke smlouvám nikdy nedostane. 

Vyšetřovatel Národní kriminální agentury zastavil trestní stíhání ve věci z důvodu, že skutek není trestným činem a není důvod k postoupení věci. Policii se nepodařilo prokázat ani praní špinavých peněz, na které upozorňovala švýcarská police. Případ tedy uzavřeli s tím, že za prodej jsou zodpovědní tři lidé (v usnesení o ukončení vyšetřování nejsou jmenováni), ale policie je neobvinila, protože "nezískala dost důkazů, že stát skutečně prodal povolenky nevýhodně". 

Kauza však měla pokračování. V lednu 2010 přišel fax adresovaný Slovenské republice, že veškerý majetek, pohledávky a smlouvy Interblue Group byly převedeny na společnost Interblue Group (Europe) AG se sídlem ve švýcarském Zugu. Čili společnost s podobným názvem sídlící ve Švýcarsku se stala právním nástupcem garážové americké Interblue. Vláda však tvrdila, že nová firma neprokázala právní nástupnictví a za dva měsíce od smlouvy o prodeji dalších emisí odstoupila.

Nová Interblue to nevzdávala – v prosinci 2012 poslala Slovensku „ve smyslu smlouvy“ objednávku na 20 milionů tun povolenek na emise. Slovensko jí nevyhovělo a Interblue o měsíc opakovaně vyzvala Slovenskou republiku, aby jí povolenky ihned odprodalo. Firma nepochodila, tak se obrátila na advokáty.

Čtěte také:

Havel zlikvidoval slovenský zbrojařský průmysl. Smer opakuje známý nacionalistický mýtus

PZO: PODNIKY ZAHRANIČNÍHO OBCHODU COBY JÁDRO MOCI V ČESKU A NA SLOVENSKU

Rodina prezidenta Janukovyče. Jak proruský klan ovládl Ukrajinu

V roce 2013 prodávala Slovenská republika další nadbytečné emise, tentokrát Španělům. Právě při tomto obchodu firma Interblue Group, která v roce 2010 zanikla znovu ožila. Společnost pověřila právním zastupováním advokátní kancelář Havel Holásek and Partners, která v květnu 2013 doručila ministerstvu opakovanou výzvu, ve které žádala uplatnění předkupního práva při obchodu s emisemi. 

V říjnu 2013 vyzval ministr životního prostředí József Nagy (Most-Híd) ministra vnitra Roberta Kaliňáka, aby obnovil vyšetřování v kauze prodeje emisí. V lednu 2014 se k žádosti, aby se kauza prodeje emisí znovu vyšetřila připojili i další politici.

Začátkem roku 2014 generální prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn k přezkoumání trestní věci. I když se případ prodeje emisí týká vedení Ministerstva životního prostředí SR z roku 2008, na kauzu o nevýhodném prodeji emisí se stále nezapomnělo.

Po letech, v roce 2022 policajti z Národní kriminální agentury provedli sérii razií, které vedly k tomu, že vyšetřovatel obvinil tři osoby z podvodu spáchaného organizovanou skupinou. Podle policie stát na kauze Interblue tratil 66 milionů. Hlavním důkazem měly být dokumenty ze sejfu obviněného oligarchy a sponzora HZDS i SMĚRu Jozefa Brhela. Podle mnohých indicií měly peníze z emisního skandálu skončit u bývalého šéfa SNS Jána Sloty. Jedna z klíčových postav kauzy – Rastislav Bilas, který měl ke Slotovi blízko a chvíli vystupoval za Interblue – byl v roce 2022 objeven mrtvý ve vlastní garáži, kde se otrávil výfukovými plyny.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb