Sázka na autoritářský režim nevychází. Muska a Cooka potápí Čína

Společnosti Apple a Tesla vsadily na servilitu vůči čínskému komunistickému režimu. Výhodné podmínky a pobídky, které je do země vlákaly se však teď obracejí proti nim.

Americké technologické giganty využily dotace a další výhody slibované Čínou k tomu, aby do komunistické země přesunuly velké části své výroby. Patřily k tomu také promo kampaně budující značku Číny a zlehčování zločinů režimu, který tam funguje. 

Zpočátku firmy těšila levná pracovní síla a dostupnost neregulovaných výrobních procesů, které v Evropské unii, či Spojených státech amerických podléhaly přísnému dohledu. Nyní se však takto riskantní sázka obrací proti nim a obě firmy zklamávají investory přepady a negativními zprávami. Apple a Tesla letos zaznamenávají nejvyšší přepady za poslední léta. 

„Klíčoví lídři Apple a Tesla jsou i nadále denně bombardováni negativními titulky týkajícími se jejich core byznysu. I když to sotva přitahuje velkou pozornost, nepomáhá ani to, že jsou to také dvě společnosti (z amerických technologických lídrů, pozn.) nejvíce vystavené Číně,“ říká Mike O’Rourke, hlavní technologický stratég společnosti JonesTrading, v souhrnu pro klienty.

Čtěte také: 

ClearMotion s lukrativní zakázkou. Bude dodávat pro NIO

Gigantická fuze na obzoru. Synopsys a Ansys jednají o sloučení

Berkshire zvýšil podíl v satelitním radiu Liberty SiriusXM

Apple nedávno snížil ceny mobilních telefonů v Číně, kde bojuje s konkurenty, jako je Huawei. Tesla také snížila ceny elektromobilů v zemi, kde jsou podporovány domácí producenti. Tesla snižuje ceny také v Německu, kde čelí přerušení výroby kvůli výpadku dodávek způsobenému útoky na obchodní lodě v Rudém moři.

Čína představovala v roce 2023 19% podíl na tržbách Applu a asi 22% na tržbách Tesly. Čínské pobídky podle analytiků paradoxně firmy vlákaly do prostředí s větší konkurenci a státním protekcionismem domácích firem. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP