Berkshire zvýšil podíl v satelitním radiu Liberty SiriusXM

Legendární investiční společnost založena Warrenem Buffetem zvyšuje aktivitu v netradičním sektoru. Zvyšuje podíl v mediální značce Liberty Media.

Berkshire Hathaway koupila v posledním období 2,8 milionu akcií Liberty SiriusXM. Využívá tak výprodejové ceny Liberty Sirius v podniku Sirius XM Holdings. Firma se zaměřuje na vysílání satelitního rádia.

Za akvizice ve společnosti zaplatila Berkshire zhruba 82 milionů dolarů. Nyní drží celkově asi 66,2 milionů akcií v hodnotě 2 miliardy amerických dolarů.

V Liberty Sirius zakoupila 1,1 milionu akcií třídy A s hlasovacím právem a 1,7 milionu akcií třídy C bez hlasovacího práva. Sledovací akcie byly vydány právě společností Liberty Media. Firmu ale pořád ovládá mediální magnát John Malone.

Podle analytiků Barron's za akvizici v mediální firmě stojí Ted Weschler, nikoli Warren Buffett. Weschler má údajně dobrý vztah s generálním ředitelem Liberty Media Gregem Maffeiem. Weschler a Todd Combs řídí asi 10 % akciového portfolia Berkshire v hodnotě zhruba 350 miliard dolarů, přičemž Buffett ovládá zbývajících 90 %. 

Liberty Media a Sirius oznámily v prosinci 2023 dohodu na přerozdělení akcií a bližší spolupráci. Dohoda má zjednodušit strukturu Sirius XM Holdings.

Čtěte také: 

ClearMotion s lukrativní zakázkou. Bude dodávat pro NIO

Gigantická fuze na obzoru. Synopsys a Ansys jednají o sloučení

Eni sází na obnovitelné zdroje. Investuje do Plenitude

Liberty nyní drží zhruba 82% podíl ve společnosti Sirius XM Holdings prostřednictvím áčkových akcií.

Přitažlivost Liberty SiriusXM spočívá v tom, že se obchoduje s přibližně 35% slevou z hodnoty podílu Liberty v SiriusXM. Někteří analytici si myslí, že akcie Sirius XM jsou nyní nadhodnocené a že jejich cena prudce klesne, jakmile se transakce Liberty uzavře. Může tedy jít o tržní spekulaci a ne akvizici související s reálnými plány nakupované společnosti. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP