Čína reguluje technologické firmy v oblasti herního průmyslu

Čínská komunistická vláda zasahuje vůči firmám z herního průmyslu. Ovládnutí volných peněz v ekonomice a boj proti herní závislosti straší investory.

Čínští regulátoři oznámili řadu nových pravidel zaměřených na sektor videoher, která účinně omezují výdaje na online hry. Jde o špatnou zprávu pro společností jako NetEase a Tencent Holdings. Jde také o další zprávu, která odrazuje investice do velkých čínských titulů obchodovaných na burze.  

Čínská národní správa pro tisk a publikace navrhla zákaz odměňování uživatelů za útratu za online hry a také zákaz odměňování hráčů za každodenní přihlášení do her, což je profitabilní klientský ziskový model používaný vydavateli videoher za účelem pobídky k opakovanému hraní. Nová pravidla, která ještě nejsou konečná navrhují také vyskakovací  informační zprávy varující hráče před utrácením ve hře, což je pro vývojáře her důležitý zdroj příjmů.

Na zprávy reagovala burza v podobě poklesu akcií technologických firem, ale také čínských obchodovaných titulů všeobecně. Pravidla, i když se omezují na videohry, jsou připomínkou politického rizika představovaného Pekingem, kde regulátoři zásahy z posledních let a měsíců 2023 umazali miliardy amerických dolarů tržní kapitalizace technologických firem.

Čtěte také:

Gigantická fuze na obzoru. Synopsys a Ansys jednají o sloučení

Honda s dalším problémem. Stahuje více než 300 tisíc vozů Accord a HR-V

Eni sází na obnovitelné zdroje. Investuje do Plenitude

Čína zahájila tvrdé tažení proti svému technologickému sektoru na konci roku 2020, když prezident Si Ťin-pching uzákonil pravidla pro hospodářskou soutěž, chování spotřebitelů, bezpečnost dat a další podobné. Mnoho akcií jako třeba molochu Alibaba ztratilo asi polovinu své tržní kapitalizace, protože čínský vysoce rostoucí sektor byl zpomalen až seškrtán.

Čínská ekonomika v roce 2024 předpovídá další zpomalení a strašák regulačních zásahů v technologickém sektoru prognózám nepomáhá. 

 

Zdroje: Barron's

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP