Prázdné láhve. Prasklo Ponziho schéma za více než sto milionů dolarů

Založil fond, který měl vydělávat na obchodu s drahým archivním vínem. Podvodem tak od investorů vylákal více než sto milionů amerických dolarů.

Netrvalo dlouho a bublina praskla. Autor myšlenky na podivné Ponziho schéma Stephen Burton je nyní vydán do Spojených států amerických, kde čelí soudu. Před spravedlnosti se pokoušel ukrýt v Maroku. 

Burtonova firma Bordeaux Cellars shromáždila investice, které měla poskytovat movitým klientům na nákup výběrových archivních vín. Ve skutečnosti však podle obžaloby šlo pouze o marketingem podporované Ponziho schéma, ve kterém měla firma slibovat nereální zhodnocení investic s tím, že s financemi nedělala žádné reálné investiční operace. 

Burton, který používal přezdívky Andrew Pittman, Robert Allison a Derek Campbell, byl zatčen v Maroku v roce 2022 poté, co vstoupil do země na falešný zimbabwský pas. Jeho spoluobžalovaný James Wellesley byl přibližně ve stejnou dobu zatčen ve Spojeném království a čeká na vydání do Států.

Od roku 2017 do roku 2019 byl Burton generálním ředitelem Bordeaux Cellars. V průběhu let zástupci firmy tvrdili, že nashromáždili ve skladišti v Londýně zásobu lahví vína s vysokou cenou v hodnotě milionů dolarů.

Podle soudních spisů Burton a Wellesley oslovili znalce vína na investorských konferencích a prodejních výstavách a nabídli jim systém, který by podle nich přinesl 12 - procentní zhodnocení tím, že by půjčili bohatým jednotlivcům finance na nákup těchto drahých vín. 

Tvrdili, že poskytnou půjčky do výše 35 % hodnoty vína v hodnotě milionů dolarů, které bylo uskladněno, a že pokud dlužníci nesplní své závazky, víno jednoduše prodají, aby investoři nikdy nepřišli o své peníze. Dvojice klíčových manažerů tvrdila, že v průběhu šesti let půjčila v takových půjčkách 152 milionů dolarů.

Podle vyšetřovatelů Bordeaux Cellars nikdy nedržela velké množství vína, které tvrdila, že vlastní. Většina peněz, které přijali, byla použita na vyplacení dřívějších investorů a na financování luxusního životního stylu majitelů firmy.

Čtěte také: 

Honda s dalším problémem. Stahuje více než 300 tisíc vozů Accord a HR-V

Mimořádný rok “velkolepé sedmičky”. Nadšení přetrvává, vznikají však rizika

Pro Tools prochází do rukou nového majitele

Minimálně více než 8 milionů dolarů z investic bylo použito na vysloveně soukromé nákupy dvojice obviněných, kteří si dali záležet na luxusu. Zaměřovali se na upoutání bohatých lidí zejména v Anglii. Na marketingové pozlátko luxusu naletěli údajně stovky lidí. 

U Burtona bylo během domovní prohlídky v roce 2019 zadrženo mimo jiné devět kilogramů zlatých slitků a mincí, drahé hodinky, bankovní karty, více než 500 losů, více než 53 tisíc liber a 14 tisíc eur v hotovosti či falešné identifikační doklady.

Burton byl později propuštěn z vězení v roce 2020 kvůli obavám z Covid-19 a poté uprchl z Velké Británie pomocí falešného zimbabwského pasu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP