Svědectví Litviněnka. Jak se Kreml zbavil třaskavé knihy

Putinův režim si od jeho vzniku dává záležet na přepisování historie a likvidaci stop po zločinech. Dopadla podle toho také kniha Blowing Up Russia, která ohrožovala legitimitu politické reprezentace.

Později zavražděný Alexandr Litviněnko společně s historikem Yuri Felshtinským v knize popisoval restrukturalizaci ruských tajných služeb po rozpadu SSSR. Klíčovým tématem knihy byly také důkazy a tvrzení nasvědčující, že tajné služby zorganizovaly v roce 1999 sérii teroristických útoků v ruských městech, které připsali čečenským radikálům.

Výsledkem byl růst nacionalismu, militarizace, druhá čečenská válka a volební vítězství Vladimira Putina v ruských prezidentských volbách z roku 2000. Třaskavé téma se brzy stalo tabu. Stát zabránil vydání speciálu deníku Novaja Gazeta, který měl publikovat úryvky knihy. Spustilo se rozsáhlé vyšetřování a zastrašování novinářů spolupracujících s autory knihy, či jejich respondentů.

Aktuálně vzniká česká edice knihy Blowing Up Russia – Rusko v plamenech. Jde o první klíčový projekt platformy Independence. Knihu můžete předobjednat prostřednictvím mailu na marketing@biztweet.eu. Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP

Přední členové poslanecké komise, která se podezřením z knihy zabývala byli v následujících letech zavražděni, podobně dopadl také Alexandr Litviněnko, kterého před vraždou neuchránila ani emigrace do Velké Británie.  Na řadu se dostalo také fyzické ničení důkazů i samotných výtisků knihy.  

Svazek knih, který byl dříve zabaven vyšetřovacím oddělením FSB v rámci trestního řízení, byl zničen. Tisková služba hnutí Za lidská práva, které se snažilo knihu rozšiřovat oznámila, že zásilka knih, která měla být distribuovaná byla zabavena tajnou službou.

Čtěte také:

Trump by Putinovi dovolil ovládnout Evropu, říká historik

Příběh umlčeného vyšetřovatele. Kdo je Michail Trepaškin (část první)

Ekonomická válka se Západem. Jak si Kreml testoval EU

V lednu 2004 byl šéfredaktor informační agentury o lidských právech Prima Alexandr Podrabinek vyslýchán FSB jako svědek v trestním řízení týkajícím se vyzrazení státního tajemství v knize. Náklad knihy byl zabaven jako věcný důkaz. Vyšetřovatel uvedl, že k těmto knihám existuje znalecký posudek, který postačuje k jejich stažení z oběhu.

16. ledna 2007 byl případ "ukončen na základě odstavce 4 části 1 článku 24 trestního řádu v souvislosti se smrtí obviněného Litviněnka A.V.", uvedla FSB. "Uvedená série knih byla řádně zničena," uvádí se ve zprávě.