Kreml pouze napíná svaly. Putin alternativy pro plyn nemá

Režim v Kremlu ve vztahu k Západu napíná a svaly a říká, že je mu jedno, zda se od plynu odpojí. Tvrdí, že vše dokáže nahradit dohodou s Pekingem. Pravdou to však není.

Argument, kterým chce Vladimir Putin zastrašovat Brusel neobstojí. Je pravdou, že evropské země zaslepené dobrými roky a ruským lobbismem usnuly na vavřínech, čehož důsledkem je nepřiměřená závislost na ruských dodávkách plynu. Avšak zatímco ji Evropská unie dokáže v poměrně krátké době snížit, až úplně odstranit, muži v Kremlu na výběr nemají a jsou od dobrých zákazníků ze západního světa zcela závislí.

Ukazují to kontrakty a vztahy, které v plynárenství ruský plynárenský moloch Gazprom má. Každá dohoda na dodávkách plynu do Číny, třeba ten za 40 miliard dolarů, který Putin představoval v carském stylu po anexi Krymu a první evropských sankcích, slouží spíše na propagační účely a prezentaci síly vnějšímu světu.

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link

Peking umožňuje odkup až 38 miliard kubických metrů paliva ročně. Pravdou však je, že to problémy Kremlu neřeší a domluvené vztahy jsou zcela nevýhodné. Samotný objem dodávek do Číny je totiž pořád zhruba čtvrtinou toho, co Rusko prodává na západní teritoria.

Čtěte také: 

Ekonomická válka se Západem. Jak si Kreml testoval EU

Rusko agrese stupňuje od devadesátých let. Jak zasáhlo v Kazachstánu, Bělorusku a Sýrii

Rusko napadlo naše mysle. Je čas úder vrátit

Že jde spíše o almužnu a PR potvrzuje i výrazně nižší cena za plyn, kterou Čína ve srovnání s EU Rusku hradí. Pro Gazprom je však nejhořčejším soustem fakt, že ho režim donutil do spolupráce na plynovodním propojení s Čínou, kterého výzkum a budování má sice probíhat společně, celý účet – 55 miliard dolarů – však jde za ruským partnerem.

I tyto základní informace o rusky-čínské spolupráci při dodávkách plynu ukazuje, že Rusko v případě zastavení, či snížení evropského kontraktu bude trpět.

Dalším důkazem ruské závislosti na spolupráci s Bruselem byla silná snaha Moskvy o budování projektu South Stream, který měl plynovodem po jižní trase obejít Ukrajinu. Už při budování Rusové porušovali dohody a po roce 2014 Unie projekt potopila. Těsně před ruským vpádem na Ukrajinu Rusko mohutně lobbovalo za oživení projektu, který agresi režimu a v nové realitě zřejmě nemá šanci na realizaci.

Není se čemu divit, když lobbisté Kremlu v zahraničí naplno pracují na vytváření dojmu, že tím, kdo má nůž na krku jsou státy Unie.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Independence sleduje formy negativních vlivů, klíčové postavy a finance, které za tímto děním stojí. Právě sledovaní finančních toků a postav v zákulisí je tím, co Independence odlišuje od podobných projektů zaměřených na teoretické hodnocení hrozeb demokracie.

Pokud chcete podpořit projekty Independence, můžete se stát patronem projektu klikem na tento link, anebo darem na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP