Poslední dobrá čísla? Obchodní bilance EU atakovala rekordy

Přebytek exportu zboží z Evropské unie do třetích zemí nad importem v roce 2019 zaznamenal vysoké hodnoty 197 miliard eur.

Jde o 152 miliard eur více než v roce 2018, což bilanci přiblížilo rekordní maximu z roku 2016, kdy přebytek představoval 264 miliard eur.

Celkem v obchodu s tovarem Unie exportovala do nečlenských zemí zboží za 2132 miliard eur, přičemž dovoz tvořil 1932 miliard eur.

Jde tedy o další údaj, který naznačuje, že nebýt koronavirové krize, 27 členských zemí odolávalo negativním jevům plynoucím z externích politických a jiných hrozeb ekonomice.

Při pohledu na objem vnitřního obchodu se zbožím je zřejmé, že rostl pořád také objem obchodu s tovarem mezi jednotlivými členskými zeměmi. 27 členských států exportovalo celkově zboží za 5193 miliard eur, přičemž 59 procent z toho směřovalo k partnerovi z Evropské unie.

Čtěte také:

Dobrovský - Beta pozastavil platby dodavatelům

Chraňte sebe i své zaměstnance. Koronavirus nemá rád UV záření

Zákon o ochraně whistleblowerů předloží vládě do září 2020

U některých států jsou evropští partneři bytostně důležití. Jde zejména o Slovensko a Lucembursko, které vyváží až 80 procent zboží do jiných zemí v Evropské unii. Podobně jsou na tom také Česko (79 procent) a Maďarsko (78 procent). 

Podle údajů Eurostatu je Česko také mezi 6 členskými státy, které odebírají více než čtvrtinu zboží od jediného partnera - 29 procent importu z Německa. Německo je naprosto klíčovým partnerem většiny členských států. S výjimkou čtyř zemí je pro každý členský stát Unie hlavním exportním partnerem. Ze třetích zemí jsou hlavními partnery Spojené království, Spojené státy americké a Čína.