Dobrovský - Beta pozastavil platby dodavatelům

Vyhlášený nouzový stav v Česku přináší první potíže také v dodavatelských vztazích. Knižní nakladatel, prodejce a distributor Pavel Dobrovský – Beta pozastavil vyplácení závazků.

Oznámil to listem 20.3.2020, tedy týden po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii v Česku. Jde přitom o jednoho z předních hráčů na knižním trhu s plusovým hospodařením předešlých let.

Jako důvod prohlášení firma označuje vyhlášení omezení pro provoz maloobchodu z 14.3.2020. „V tuto chvíli jsme bohužel nuceni přistoupit k pozastavení úhrad závazků vůči našim dodavatelům. V první řadě chceme ochránit naše zaměstnance, a proto veškeré naše prostředky budeme využívat na mzdy zaměstnanců,“ píše v listu, který má Biztweet k dispozici Pavel Dobrovský.

Čtěte také:

Chraňte sebe i své zaměstnance. Koronavirus nemá rád UV záření

Zákon o ochraně whistleblowerů předloží vládě do září 2020


K 30.6.2019 firma v účetní závěrce za předešlý rok vykázala tržby za prodej zboží zhruba 248 milionů korun. Knihy nakladatelství se nadále prodávají v různých eshopech včetně sesterské knihydobrovsky. Na dodavatelích, mezi kterými jsou i malé firmy závislé na fakturách pro Dobrovský – Beta teď bude jak se k jednostrannému kroku většího hráče postaví.

Aktualizace: 

K podobnému kroku se ve stejný den odhodlala skupina Euromedia. Distributoři drtivé většiny knižního trhu tak už po pár dnech nouzového stavu v Česku odmítají uhradit závazky nakladatelstvím. 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu