Biztweet Exclusive: Babiš se vrací do práce

Projekty Babišova Agrofertu, ázerbájdžánský kapitál a nová podoba světové ekonomiky. Zářijové číslo Biztweet Exclusive.

Andrej Babiš má za sebou vydařený start po letních prázdninách. I jedničkáři ve školách mu musí závidět zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo, předznamenanou abolici, kterou mu slíbil Miloš Zeman v případě, že vrchní státní zastupitelství rozhodne o obnovení vyšetřování, či další připomenutí českého prezidenta, v němž slibuje Babiše pověřit sestavením vlády i v případě, že nevyhraje následující sněmovní volby.

Úspěchy jejího konečného uživatele výhod jako kdyby posílily i zadluženou skupinu Agrofert. Ta navrhuje další navýšení výroby biopaliv z řepky v Česku, což bylo opakovaně výrazně kritizováno ekology i tvrzeními o premiérovém střetu zájmů. Na Slovensku zas přes Duslo Šaľa rozběhla nátlakové vyjednávání spojené s hrozbami škrtů investic. To naposledy vedlo k rekordní státní podpory 58 milionů eur.

Biztweet Exclusive: Slon v porcelánu a ovládnutí justice

Biztweet Exclusive: Slovenské emoce a české kauzy okolí Babiše

Biztweet Exclusive: Národ a boj se zahraničním nepřítelem s příchutí okurky

Na Bztweetu jsme se také věnovali ázerbájdžánského kapitálu, který přímo z nejvyšších míst tamní vlády vstupuje do některých zajímavých byznysů na Slovensku a v Česku. Navzdory nadneseným řečem však stále dominuje značně protekční podnikání v projektech pod politickým vlivem.

Ten aktuálně zasahuje do dění v celosvětové ekonomice. Celní války Donalda Trumpa, ozdravování Řecka, či zpomalování německé ekonomiky se promítají i do dění v celoevropském hospodářství.

Naše společnost Independent Media Publishing také spustila sbírkovou kampaň na přípravu české a slovenské edice knihy Blowing Up Russia. Titul, který napsal zavražděn Alexander Litviněnko a Yuri Felshtinsky popisuje konspirační hry FSB, při dosazení Vladimira Putina k moci. V Rusku je zakázána, na Slovensku a v Česku nikdy nevyšla. Pro její vznik hledá spoluautor podporu ve formě předobjednávek knihy a dalších odměn. 

Hledáte dobré čtení o kauzách, které hýbou děním, propojeních politiků a oligarchů, či pohled za oponu byznysu? Biztweet Exclusive to všechno obsahuje.

Koupí magazínu také podpoříte novinářské tvorbu nezávislého projektu, který se věnuje investigativní žurnalistice a chybějícím ekonomickým analýzám v ní.

Zářijové číslo najdete na tomto linku, nebo v našem eshopu. Před nákupem stačí podstoupit rychlou registraci, kde nám postačuje váš email.