Karibské dobrodružství československých finančníků u soudu

Úplatky a to na nejvyšších místech. Českoslovenští miliardáři se pořád nezbavili poskvrny vzniklé u karibského investičního projektu.

Jako historka z příběhu americké mafie na Kubě zní příběh ukrytý ve spisech karibského soudního procesu s nejvyššími představiteli ostrovního ráje.

"Členové vládního kabinetu si vybudovali blízké vztahy s developery," uvádí část soudního spisu z procesu, který se vede od roku 2016.

Soudní pře rozplétá síť známostí a protislužeb, které si s byznysmeny budovali členové vládní Progresivní národní strany na karibském souostroví Turks a Caicos

Bývalý premiér Michael Misick a bývalý ministr životního prostředí McAllister Hanchell měli za úplatky povolovat stavební projekty, či činnosti zahraničních firem. Z hlediska Visegrádského regionu je jistě zajímavé, že jednou ze skloňovaných závadových osob je v procesu s expolitiky slovenský miliardář Mario Hoffmann.

Spoluzakladatel Istrokapitálu však není jediný komu dělají zprávy z karibských spisů vrásky na čele. Finančník byl totiž v době, kdy se jeho praktiky staly předmětem policejního bádaní úzce spjat se skupinou J&T. Ta se ještě v roce 2018 sama chlubila karibskými investičními příležitostmi.

Slovenský finančník chtěl ještě v době, kdy byl s J&T majetkově propojen postavit v Karibiku luxusní hotelový resort s golfovým hřištěm celkově za 600 milionů amerických dolarů.

Po opakovaných setkáních získal Michael Misick půjčky od J&T banky ve výši šest milionů dolarů. Dvoumilionovou dolarovou půjčku měl zas získat ministr životního prostředí Hanchell. 750 tisíc dolarů připadlo na podporu aktivit vládní strany.

Čtěte také:

Pod zákon o lobingu budou spadat také členové bankovní rady

Z Bureše Babišem: Rukojmí Babiše a Mečiara

Ukrajina vrátila Slovensku případ vraždy Duckého

Výměnou za štědré finance získala Hoffmannova developerská aktivita pozemky za výhodnou kupní cenu, případně nestandardně výhodný pronájem parcel.

Zprávy o podivných obchodech vyšetřoval mezinárodní tým, který zpracovával informace z praktik finančníků na ostrovech pod správou Spojeného království. Vyšetřování aktuálně probíhá také na Slovensku.

J&T nadále v Karibiku investuje. Aktivity probíhají prostřednictvím Bayshore Bank & Trust. J&T banka dává od Hoffmannových praktik ruce pryč a celou korupční kauzu v Karibiku nekomentuje. S Hoffmannem postupně parta kolem majitelů J&T viditelná propojení rozvázala. Důvodem mělo být několik mezinárodních kontroverzí a následně vzniklých sporů.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb