Pod zákon o lobingu budou spadat také členové bankovní rady

Pracovníci vedení bankovního regulátora budou muset hlásit setkání s externími osobami.

Potvrdila to Evropská centrální banka, která v znění návrhu českého zákonu o lobbingu neshledala problémy.

„ECB má za to, že návrh zákona, včetně navrhovaných povinností členů bankovní rady ČNB, které se týkají transparentnosti a jejichž cílem je boj proti korupci a zvýšení transparentnosti v kontextu lobbingu v legislativním procesu v České republice, nenaruší nezávislé plnění úkolů ČNB, které souvisejí s ESCB,“ uvádí Evropská centrální banka.

Znění návrhu zákonu o lobbingu studoval evropský regulátor pod vedením prezidenta Maria Draghiho kvůli podnětu, který dala ECB Česká národní banka.

Chtěla totiž prověřit, zda je v pořádku, že její pracovníci budou muset hlásit setkání s lobbisty jiným úřadům.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Rukojmí Babiše a Mečiara

Ukrajina vrátila Slovensku případ vraždy Duckého

Člen bankovní rady ČNB se podle návrhu zákona považuje za lobbovaného, je-li lobbován za účelem ovlivnění rozhodnutí při přípravě, projednávání a schvalování návrhu předpisu v působnosti ČNB. V takovém případě bude ČNB povinna do registru transparentnosti zapsat údaje o dotčeném členovi stanovené v návrhu zákona a tento člen bude povinen podávat čtvrtletní zprávy o kontaktech s lobbisty v daném čtvrtletí. Zprávy mají být podávány v elektronické podobě a budou zpřístupněny veřejnosti na internetových stránkách Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Návrh zákonu, který byl iniciován Janem Chvojkou z ČSSD je měsíce torpédován úřady, které nesouhlasí s novými povinnostmi. Také proto se pořád z legislativní rady vlády neposunul ke konečnému znění a hlasování.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu