Biztweet Exclusive: Most v podsvětí a eurovolby

Květen 2019 přinesl odhalení, že organizovaný zločin v České republice a na Slovensku je spojenou nádobou. Nové číslo Biztweet Exclusive.

 

Marián Kočner, podnikatel obviněn z objednávky vraždy novináře Jana Kuciaka, se i za mřížemi pokoušel a pokouší zpeněžit část svého majetku, při kterém mu hrozí, že propadne státu. Pomáhá mu přitom skupina bílých koní, ale i kovaných manažerů podsvětí, kteří v minulosti pracovali například pro českého bosse Radovana Krejčíře, který se aktuálně nachází v jihoafrické base.

Na pozadí veřejného dění přichází i další z hlediska mafie významná zpráva - Ukrajinci nepotvrdili slovenskou verzi o vraždě Jána Duckého. Stále tak není jasné, kdo za vraždou zkorumpovaného mečiarovského politika stál. Nepřátel měl více než dost.

Dobrou vizitkou pro Slovensko není ani fakt, že stát ztratil kontrolu nad vyjednáváním o odměně pro advokáty, kteří ho zastupovali ve sporu o vodní dílo Gabčíkovo. Firma uspěla u Ústavního soudu a stát na negociace o tom, zda judikát nezneužije rezignoval. Podobný postoj razí státní aparát a policie i v případě mizení granátů a střeliva z armádních muničních skladů. Navzdory potvrzení faktu, že k skutku došlo, nikoho za něj nestíhají.

Čtěte také:

Biztweet Exclusive: Slon v porcelánu a ovládnutí justice

Biztweet Exclusive: Slovenské emoce a české kauzy okolí Babiše

Biztweet Exclusive: Expanze v byznysu a záhadné schránky

Českým veřejným životem hýbala hlavně kampaň před volbami do evropskému parlamentu. Země byla svědkem dalšího marketingového experimentu, při kterém Andrej Babiš vypadal záměrně infantilně. Drahá kampaň cílená na penzisty vyšla jen částečně. Náskok hnutí ANO před konkurencí je minimální.

V obou zemích je pozitivem, že kromě vlajkových lodí ultrapravicového spektra jiní populisté neuspěli. Smutným faktem však je, že levná témata a nepravdivá tvrzení vytáhly před plebiscitem i ty strany, které se hrdě označují za tradiční, či celospolečenské.

Hledáte dobré čtení o kauzách, které hýbou děním, propojeních politiků a oligarchů, anebo pohled za oponu byznysu? Biztweet Exclusive to všechno obsahuje.

Čtením magazínu také podpoříte novinářskou tvorbu nezávislého projektu, který se věnuje investigativní žurnalistice a chybějícím ekonomickým analýzám v ní.

Květnové číslo najdete na tomto linku, nebo v našem eshopu. Před nákupem stačí podstoupit rychlou registraci, kde nám postačuje váš email.