Orbánovi muži rozpínají chapadla v regionu V4

Po nebývalé žni v Maďarsku, hnané zejména štědrými státními zakázkami, skupina oligarchů kolem premiéra Viktora Orbána pokouší štěstí také v obchodu v okolních zemích. Může za to domácí dusno, podobná politika ve Visegrádu a vřelé vztahy lídrů V4 s maďarským hegemonem.

Příkladem je třeba notování s českým prezidentem Milošem Zemanem, se kterým Orbána spojuje nejen euroskepticismus, ale také nadstandardně kladný vztah k Rusku. Nedávno proto společně rozebírali třeba fungování spolupráce Maďarska s Rosatomem na dostavbě jaderné elektrárny Paks.

Zejména v posledních měsících začal nadstandardní vztah k Viktorovi Orbánovi, hraničící až s osobním přátelstvím, projevovat také český premiér Andrej Babiš. Ten po několika setkáních mezi čtyřmi očima, či společných rodinných posezeních také s účastí manželky Moniky, vyzdvihoval zejména rostoucí obchodní výměnu Česka a Maďarska, či společný přístup k migrační politice.

Do značné míry je spojuje také vnitrostátní dění. Zatímco vůči Orbánově vládě v Budapešti protestují odboráři i opoziční voliči kvůli jeho zásahům do demokratických principů, Babiše chtějí ze Strakovy akademie davy vyhnat zejména kvůli jeho osobním a podnikatelským kauzám.

Tomu rozumí také Viktor Orbán. Jeho blízké spolupracovníky i příbuzné totiž začal vyšetřovat Evropský úřad pro boj proti podvodům (Olaf).

Kampaň, kampaň, kampaň

A Orbán za tým vidí to, co Babiš za svými vyšetřováními – kampaň. Podle Orbána si na něj evropské úřady zasedli kvůli přísnému odmítaní evropských řešení migrační krize.

V Maďarsku má kvůli podezřením z podvodů problémy jeho zeť István Tiborcz. Manžela Orbánovy dcery měl podle OLAF vytvořit organizovanou zločineckou skupinu, která manipulovala veřejnými zakázkami. Obvinění evropských vyšetřovatelů je tak vážné, že se ním zabývají také maďarští kriminalisté. Ještě před uzavřením evropské investigace.

Tiborczova firma jako dodavatel osvětlení vyhrála první veřejné zakázky rok po tom, co se Orbán chopil moci. Jeho úspěch se potvrzoval o to víc, čím víc držel jeho tchán otěže moci pevněji v rukou. Od roku 2012 tak třeba za dva roky vyhrál 39 veřejných zakázek na dodávku pouličního osvětlení v maďarských městech a obcích.

Jak ukazovaly analýzy vyšetřovatelů, v zakázkách tvořila marže firem napojených na Tiborcze nezvykle velkou část pořizovací ceny. Třeba tam, kde byla jeho společnost dodavatelem osvětlení při komplexní rekonstrukci infrastruktury včetně přebudování silnic, bylo osvětlení dražší než stavební práce. Všeobecně platilo, že jeho firmy nabízely v soutěžích v průměru o deset procent vyšší ceny než konkurence.

Podmínky na míru a šílené marže

Podle OLAFu stály za úspěchem zejména firmy Elios podmínky soutěže, které byly „ušity“ tak, aby je mohla splnit pouze firma Istvána Tiborcze. Výjimkou pak nebyly ani časté reklamace dodaného osvětlení. Některé obce tvrdily, že nové bylo horší než to, které za veřejné peníze vyměnily.

I proto Tiborcz z firmy naoko v roce 2015 vycouval. Podle evropských úřadů je však pořád s firmou spojený a založil další společnosti s podobným „byznys modelem“.

Díky dobrým vztahům s okolními zeměmi navíc expandoval. Jak uvedl server spectacor.sme.sk, Tiborcz ve velkém expandoval na Slovensko. V roce 2015 ministr hospodářství Pavol Pavlis za stranu Směr-SD Roberta Fica vypsal velký tendr na modernizaci pouličního osvětlení ve slovenských obcích.

Elios založil v roce 2015 slovenskou dceřinou firmu Elios Slovakia. Firmu zpočátku vedli Marián Jelínk, následně Marián Dostál. Společníkem firmy byla i další slovenská společnost založena krátce před vyhlášením tendru na veřejné osvětlení – E-E-E Led Lightning. Ta je vlastněna zase Dostálem, dalším Slovákem Gabrielem Stankem a maďarskou firmou U Light.

Podle vyšetřovatelů z Olafu byl právě U Light fiktivním konkurentem Eliosu Istvána Tiborcze v Maďarsku. Firma figurovala v několika tendrech a pomáhala Eliosu nadhodnotit cenu zakázky, či splnit formální počet soutěžících k uznání platnosti veřejného obstarávaní.

Knihu Z Bureše Babišem pouze na našich stránkách nabízí českým čtenářům objednávku knihy s dárkem na libovolnou českou adresu. Stačí uhradit 169 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat adresu, kde si knihu přejete dodat.

Stejný úkol splňovala společnost Grep, která také působí na Slovensku, pouze změnila jméno na Vektor. Expanzi pod Tatry absolvovala také firma Intralux. Ve všech firmách působí stejný okruh lidí a všechny mají blízko k Tiborczovi. Po odhalení maďarského schéma bodovali na Slovensku.

Oszkár Villági

V Česku je výraznější úspěch dalšího muže blízkého Viktorovi Orbánovi. Oszkár Villági přinesl do Česka čerpací stanice MOL. Značka v roce 2017 přejmenovávala čerpací stanice Slovnaft a další vedlejší koncepty a všechny je jako celek rebrandovala. V květnu 2018 firma oznámila plán převzít většinu čerpacích stanic Pap Oil, a to do roku 2020.

Skupina nedávno představila také novou službu sdílení automobilů MOL Limo. V Česku chce za evropské zelené dotace také postavit 38 dobíjecích stanic pro elektromobily.

S Orbánovým Fideszem Villágiho pojí velmi dlouhý vztah. Proslýchá se, že stranu sponzoruje, stejně jako slovenský Most-Híd Bélu Bugára, či Směr Roberta Fica. Nasvědčuje tomu také soukromý vztah s Orbánem, který se ve Villágiho společnosti ukazoval třeba na fotbalových zápasech týmu Dunajské Středy, který oligarcha vlastní.

Zelinář s miliardami

"Nebýt sametové revoluce, asi bych teď někde pěstoval zeleninu," řekl finančník Oszkár Világi v jednom ze starších rozhovorů pro deník Pravda.

Sám sebe viděl před komunismem jako běžného notáře, který si chodíval přivydělávat prodejem květáku na trhu. Asi to však až takový běžný prodejce květáku nebyl.

Po pádu komunismu, v roce 1992 založil s kolegyní Erikou Csekes právnickou kancelář v Dunajské Středě a začal se zapojovat i do politického dění, kde se vložil do podpory strany maďarské menšiny na Slovensku.

Jak se ukázalo, právě propojení s politikou přineslo právní kariéře Világiho slibnou budoucnost. Hrála pak roli v privatizaci Transpetrolu, Slovnaftu nebo banky IRB-OTP.

Během Dzurindovy vlády byl podporovatel Bély Bugára v křeslech vedení až dvanácti firem a institucí ovládaných nebo vlastněných státem.

Prsty ve všem

Dozoroval například ve zdravotní pojišťovně Apollo, šéfoval Slovenským železnicím a po čase ovládl i vedení rafinerie Slovnaft, kde sedí dodnes.

Kariéru v manažerských funkcích známých firem začal v roce 1996. Tehdy se stal členem představenstva telekomunikační společnosti Globtel. Ve stejnou dobu usedl do představenstva Unibanky.

Mezi lety 1998 - 2001 byl viditelný hlavně v politice jako člen Republikové rady SMK - Strana Maďarské Koalice. V tomto období se jeho funkce prolínala s dozorováním v radě Allianz - Slovenská pojišťovna. Od roku 1999 do roku 2008 fungoval také jako člen dozorčí rady potravinářské společnosti Tauris Danubius.

Od roku 2009 je však známý hlavně jako šéf Slovnaftu a maďarské skupiny MOL, která má v evropské energetice velké ambice.

Oszkár Világi byl v minulosti prověřován Slovenskou informační službou. V roce 2007 letěl s Robertem Ficem do Libye, kde společně s dalšími podporovateli SMĚR-SD jednal s diktátorským režimem o možných obchodních spolupracích. V roce 2011 nedostal bezpečnostní prověrku NBÚ, kterou potřeboval k některým pracovním cestám nebo lustrování státních dokumentů.

Čtěte také:

Babišův (ne)přítel Vladimír Mečiar

Rodina a partner Hamáčkova poradce podezřelá ze sledování zavražděného

Politika s.r.o.: Finance z vlastní kapsy a v mlze

Podle spisu Gorila právě Világi společně s tehdejším šéfem Transpetrolu Štefanem Czúczem dohodli s politickou podporou Bély Bugára prodej tehdy ještě státní rafinérie Slovnaft a banky IRB. Podle Forbesu je soukromý majetek Oszkár Világiho zhruba ve výši 140 milionů eur.

Navýšil ho i díky českým veřejným zakázkám, když dodává palivo dopravním podnikům v Brně, či Praze, ale obchoduje také se státním Čeprem.

Rostoucí obchodní spolupráce, kterou si na nedávné schůzce pochvaloval Viktor Orbán i Andrej Babiš probíhá i ve smyslu růstu českých firem v Maďarsku. Z tuzemských podniků je tam nejaktivnější právě Agrofert, kterého konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš.

Skupina tam inkasuje kolem 12 miliard korun ročně. Nejvíc vydělávají maďarské potravinářské a zemědělské společnosti Agrofertu jako IKR, Ceres nebo Agrotec Maďarsko.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb