Politika s.r.o.: Láska k Rusku

Krym patří Rusku, Putin je obdivuhodný vůdce a Spojené státy vedou vůči Východu válku. Na názory Tomio Okamury ke kritickým otázkám, týkajícím se vlivu Ruska na geopolitické dění, si veřejnost zvykla. Otázkou je, zda jde o neškodnou ignoraci rizik anebo o výsledek úspěšné a cílené propagandy.

Právě neutrální postoj, nebo podceňování extrémně proruských názorů ve vrcholové politice je totiž tím, o co v celé hybridní válce jde. Dnes už není vměšování Kremlu do zahraničního politického dění žádnou polemikou.

Kybernetické ataky a utajená podprahová propaganda podle všeho nezmizely z bipolárního světa nikdy. Opravdu viditelná masáž veřejného mínění v zemích, které by Moskva ráda zařadila do sféry její vlivu, se ovšem spustila v roce 2014.

Hlavně během anexe Krymu a dalších území na východě Ukrajiny ruskými vojsky vznikl fenomén webů šířících lživý fabrikovaný obsah, který měl za cíl legitimizovat napadení sousedícího státu. K továrnám na lži přibyly také troll farmy. Dnes je už dokonale zdokumentována činnost jakýchsi státních firem, které za finance Kremlu zaměstnávají experty na sociální sítě. Ti pod falešnými profily ovlivňují mínění jiných uživatelů. Vše s pečlivě připravenou strategii a rolemi.

Válka o lidské názory se ovšem nevede jenom v kybernetickém prostoru. Hybridní válka by neměla požadovaný efekt bez toho, aby její obsah nešířili respektované domácí osobnosti. Pro šíření proruské propagandy je nevyhnutné, aby se za ní postavili lidé, kterých alespoň jistá část společnosti respektuje. Postačuje to k tomu, aby byl názor vyřčen do éteru. Ať už ve velkých, či menších médiích, ale hlavně oficiálně a autoritou.

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link

V Česku patří vedle méně významných aktivistů a politiků k hlavním propagandistickým hlasům hlava státu Miloš Zeman a jeho kancelář, bývalý prezident Václav Klaus, komunisté a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury.

„Ruská špionáž přešla od studeno­-válečného rozeštvávání Západu na vyšší úroveň. Stejně jako ruští hackeři vytvářejí uvnitř internetu sítě botnetů, ruské zpravodajské služby v podstatě usilují o vytvoření podobných sítí ze západních politiků, do jejichž myslí proniknou, pochopí je a pak je ovládnou‘, což je přístup, který vynikajícím způsobem zapadá do celého systému hybridní války,“ uvádí ve zprávě z roku 2017 česká Bezpečnostní a informační služba.

Tajná služba už několik měsíců, ne-li let, upozorňuje na zásahy ruské propagandy přímo do české vrcholní politiky. Vliv cizích zájmů na politiku vzniká prostřednictvím lobbistických aktivit ekonomických poradců, kapitálu v politických kampaních, ale i ideové manipulace.

Knihu Politika s.r.o. můžete objednat úhradou 149 CZK za elektronickou verzi na účet 1027300577/6100 IBAN CZ4961000000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP. Do poznámky pro příjemce stačí napsat své jméno a na adresu marketing@biztweet.eu zaslat mail kde si knihu přejete dodat

V případě náklonnosti Tomio Okamury k velkému bratrovi z východu může jít o kombinaci všech těchto faktorů. Kořeny je možné najít už v samotné idey založení hnutí zaměřeného na propagaci myšlenky přímé demokracie.

Převratně vyznívající politický směr nepochází z Okamurovy hlavy. Jakýsi shluk modifikovaných zahraničních myšlenkových směrů přímé demokracie začal v tuzemsku šířit Sergej Pavljuk. Tento Rus není v politice žádným nováčkem. Jeho názory, ještě jako studenta, přijal před lety za své kontroverzní politik Vít Bárta.

Bývalý šéf Věcí veřejných na funkci rezignoval po vypuknutí kauzy financování poslanců jeho strany a odtajnění „Strategie 2009–2014“ agentury ABL. Šlo o soukromou bezpečnostní službu Bártovy rodiny a strategie firmy v byznysplánů počítala s dohazováním státních zakázek a obsazováním státních služeb.

Po pádu podivného politického projektu ovšem Bárta nechtěl zůstat mimo hru. Seznámil se s Pavljukem a začal jeho myšlenky šířit jako vlastní. Z Pavljuka udělal svého asistenta a obchodního partnera. Ruský poradce tehdy mimo jiné zaujal také vysokou angažovaností v kampani před prezidentskými volbami. Na konspirační weby, sociální sítě a blogy mainstreamových médií psal články, ve kterých označoval kandidáta Karla Schwarzenberga za bolševika a účastníka jakéhosi velkého kapitalistického spiknutí politiků.

Pro myšlenku přímé demokracie sháněl Vít Bárta podporu u jiných politických subjektů. Díky veřejnému záznamu, který členové Pirátů vedou pro vyloučení lobbistických vlivů, existuje důkaz o tom, že se snažil spojit právě s Českou pirátskou stranou. Vedení strany oslovil Pavljuk. Následné setkání s Bártou však účastníky schůzky spíše pobavilo, působilo groteskně a neprofesionálně.

S pokusem importovat do české politiky přímou demokracii ovšem Bárta s Pavljukem uspěli u Tomio Okamury. Ten na myšlence přímé demokracie postavil jeho předešlý politický subjekt Úsvit. Vít Bárta se dokonce v jeho barvách pokoušel dostat do Sněmovny. Reinkarnace politického byznysu ovšem nevyšla a stranu mohl ovlivňovat jenom mimo parlamentu.

Přímo v Úsvitu naopak zakotvil Pavljuk.Ten se stal asistentem poslance a klíčového Okamurova partnera Radima Fialy. Po boku poslance zůstal i po rozpadu Úsvitu a směroval tak do Svobody a přímé demokracie.

O tom, že nikdy nešlo a nejde o běžného asistenta poslance, vypovídá Pavljukova podnikatelská aktivita. Muž, kterého SPD skrývá před zrakem veřejnosti, se stal v polovině roku 2015, tedy ve stejném období jako vzniklo hnutí SPD, členem představenstva IF Holding. Jde o firmu, kterou vlastnicky ovládá Radim Fiala.

IF Holding je rovněž společníkem firmy IFP Servis, kde Pavljuk ve stejném období jako v IF Holdingu působil ve stejné pozici. Nyní působí také ve firmě Videoefekt, kterou převzal po členovi vedení hnutí Úsvit – Národní koalice Janu Zilvarovi. Právě Zilvar předtím obvinil Tomio Okamuru z toho, že Úsvit tuneluje.

Dalším známým pojítkem mezi hnutím SPD a proruskou propagandou je osoba Nely Liskové. Aktivistka a xenofobní proti-západní influencerka proslula zejména jako předsedkyně Zastupitelského centra DNR, tedy Doněcké lidové republiky. To založila v Ostravě a vyvíjelo zejména propagační a provokativní aktivity směřovány vůči kritikům ruské okupace na východě Ukrajiny. Krajský soud v Ostravě kancelář organizace zrušil a zakázal jí pokračovat v činnosti.

Lisková, která se ráda fotí v uniformách a se zbraněmi, je však nadále aktivní v politice, videoblogingu i psaní článků na blogy a konspirační weby.

Čtěte také:

Politika s.r.o. o byznysu Tomio Okamury a konspirátorů v prodeji

Proč jsem napsal knihu o Okamurovi

Z Bureše Babišem: Kde to vše začalo a kde vznikl zárodek oligarchy

"Všem věrným i novým příznivcům nového - nadějně vznikajícího hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) pod vedením Tomia Okamury oznamujeme, že v Ostravě jsme znovu zvedli některými zrádci pošlapaný a zavržený prapor Přímé demokracie! Proběhla ustavující schůze na které jsme si zvolili novou perspektivní šéfku skupiny paní Nelu Liskovou," oznamuje ve jménu SPD samotná Lisková na blogu. Ani "sebeoznam" o údajném úspěchu se neobejde bez invektiv, které v tomto textu slízl Karl Fiedler, její stranický kolega, poslanec a soupeř o vedení stranické buňky.

"Blahopřejeme jí a navrhujeme všem našim kolegům novou lídryni Nelu Liskovou jako tu pravou - nadějnou a schopnou kandidátku na lídra pro Moravskoslezský kraj. Děkujeme všem, kteří se o to zasloužili a zaslouží, neboť my už dnes víme, že je to ta pravá bojovnice po boku Tomia Okamury za lepší životy nás, našich dětí a dětí našich dětí!," píše v roce 2015 sama o sobě Lisková.

O tom, zda byla skutečně členkou Okamurova hnutí a zda ji straničtí kolegové akceptovali však lze polemizovat. Po tom, co zaplnila své profily na sociálních sítích skloňováním slov jako satan, či negr a začala veřejně mluvit a vyzývat k vraždění lidí jiné barvy pleti a jiným náboženským vyznáním, se od ní SPD distancovalo. Ona zase v dalších blogech uvedla, že z hnutí pro neshody vystoupila a v roce 2017 už dokonce útočila na samotného Okamuru. "Pokud český národ dopustil, aby mu vládli muslimští negři, zločinec Slovák, zkorumpovaný Japonec a feťák, co po notné dávce dospěl k tomu, že je pirát, tak mu není pomoci," napsala na svém Facebooku 5. listopadu 2017.

Lisková také aktivně vystupuje v iniciativě Národní domobrana, která si dala za cíl připravit se na obranu před očekávanou invazí „statisíců“ islámských imigrantů.

V případě českých proruských propagandistů platí také to, že se podporují a ovlivňují navzájem. I díky tomu vznikla pro někoho nepochopitelná spolupráce prezidenta Miloše Zemana s Blokem proti Islámu, či SPD Tomio Okamury. Okamura byl třeba v dubnu 2018 náhodným přísedícím v pražské restauraci přistižen na schůzce s prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým. Připomeňme, že jde o lobbistu a podnikatele, kterého obchod těží zejména ze spolupráce s ruskými partnery.

Martin Nejedlý poslal serveru hlidacipes.org, který o setkání napsal, stručnou sms odpověď: „Chtěl jsem se informovat, kde je v Praze nejlepší sushi restaurace.“

Na proruskou aktivitu Tomio Okamury upozorňuje i jeho bratr Hayato. „Bojím se, že Tomio spolupracuje s Putinovou vládou na rozložení Evropské unie – a na svém budoucím uchopení moci v České republice s ruskou podporou,“ varuje Hayato Okamura, který je členem KDU-ČSL a s bratrem udržuje chladný vztah.

 

Ukázka z knihy Politika s.r.o., Tomáš Lemešani