Z Bureše Babišem: Kde to vše začalo a kde vznikl zárodek oligarchy

Politika, byznys a lobbistické propojení se strukturami státu. Čeští a slovenští oligarchové mají k sobě blízko. Struktury, ve kterých žijeme, společně budovali už od pádu komunismu, či dokonce před ním. Ukázka knihy Z Bureše Babišem.

Mnoho z nich pochází ze stejných společenských, kádrových a rodinných poměrů. Hodně z dnešních mocných mužů začínalo ještě před více než třema dekádami – ve státních podnicích, které po revoluci zabraly trh, pohlídaly si know-how a získaly exkluzivní financování.

Hodně by o tom uměli mluvit bývalí manažeři podniku zahraničního obchodu Petrimex. Dnes to vypadá, jako kdyby podepsali jakýsi Abrahamův pakt ze seriálu Mamon Vladimíra Michálka. Každý z nich patří mezi nejvlivnější lidi ve střední Evropě, nebo je mrtvý.

Mezi ty mladší manažery socialistického obchodu s nezvyklými možnostmi, kteří je mohli plně využít a rozvinout ve vznikající středoevropské demokracii, patří taktéž Andrej Babiš.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Petrimex, který sídlil v Bratislavě, byl jediným podnikem zahraničního obchodu s možností obchodovat s průmyslovou a zemědělskou chemií mezi Československem a zahraničními trhy.

Andrej Babiš se v rámci struktur státní firmy propracoval k zastupování 15 československých firem v Africe. Od roku 1985 až do pádu komunismu byl Babiš vyslán do Maroka.

Socialistický kariérismus mu byl přirozený. Cestu v obchodní firmě, která byla jakousi školou kapitalismu v laboratorních podmínkách komunistické země, mu dláždil jeho otec. Štefan Babiš pracoval pro firmu Československá keramika a stal se jedním ze zakladatelů zahraničního obchodu na Slovensku.

V rámci podniku zahraničního obchodu Strojexport byl Štefan Babiš vyslán do Etiopie, kde prodával mimo jiné československé zemědělské stroje. Během další kariéry byl přeložen do Paříže, kde Babišova rodina žila do roku 1961. Babiš starší byl i jedním z vyjednavačů dohod mezinárodních celních poplatků.

Významnou roli pro Andrejův vývoj sehrálo rodinné neštěstí, když v roce 1965 otce vyloučili z Komunistické strany Slovenska a propustili z práce. Podle životopisu Andreje Babiše mu některý z kolegů záměrně ukradl stranickou legitimaci. Roli však zřejmě sehrála i emigrace bratra Štefana Babiše s rodinou.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

Z Bureše Babišem: Babiš a ČSSD

Asi tři roky pak Babišova matka Adriana musela rodinu živit. Ta pracovala ve Výzkumném ústavu drůbežářského průmyslu. Právě tam se dnešní hegemón drůbežího byznysu přiučil důležitým detailům chovu kuřat, či základům hospodářského plánování chovů.

Otec Štefan Babiš se po rehabilitaci vztahů s komunisty v roce 1969 stal zástupcem tehdejšího Československa při obchodní organizaci GATT při stálé misi v Ženevě. Tam Andrej Babiš absolvoval gymnázium College Rousseau. Po návratu vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě.

Dobrý posudek, prokázaná věrnost režimu, když rodina neemigrovala ani během pobytů ve Francii a Švýcarsku, společně s vlivem rodičů Andreje Babiše ho počátkem osmdesátých let dostaly do podniku zahraničního obchodu Petrimex. Andrej tam kopíroval podobnou pracovní linii jako jeho otec.

Z referentské pozice postoupil v roce 1985 až na funkci zástupce agrochemické divize podniku v Maroku. Andrej Babiš tam zastřešoval prodej československého sortimentu do Maroka a opačně.

Po návratu z Maroka, když se komunistický režim hroutil, se Andrej Babiš stal ředitelem obchodní skupiny s monopolem na dovoz surovin pro výrobu hnojiv v Československu.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani