Z Bureše Babišem: Vojtech Agner

U vzniku impéria Andreje Babiše nestáli jenom jeho bývalí spolupracovníci z Petrimexu. Cesty byznysmena se přetnuly s řadou lidí, kteří nepůsobili přímo v sektoru, kterým se síť Agrofertu zabývá, ale kteří poskytovali rady, či sloužili jako společníci čistě pro obchodní operace. Jedním z nich byl a je dlouholetý právník Andreje Babiše Vojtech Agner.

Vojtech Agner vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, kde získal i titul doktora práv. Jak píše ve svém životopisu, v advokaci působí od roku 1991.

V devadesátých letech se specializoval zejména na oblast obchodního práva, práva obchodních společností, nemovitostí a konkurzů. Je jedním ze společníků Prvního správcovského domu a zároveň je členem revizní komise Sdružení insolvenčních správců České republiky. Právě mediace v obchodních sporech a konkurzní správcovství jeho kariéru přetnuly s Andrejem Babišem.

Jméno Vojtecha Agnera je vidět v záznamech obchodního rejstříku prakticky u všech nejvýznamnějších obchodů Agrofertu v devadesátých letech. Nejčastěji se připomíná jeho role při ovládnutí bratislavského Istrochemu. Agner byl konkurzním správcem společnosti, o kterou usiloval Agrofert.

Podnik se stal předmětem tvrdého boje jeho zaměstnanců a dvou vnějších investorů. Po dlouhých očerňujících kampaních a vzájemných roztržkách získali podnik privatizanti blízcí hnutí HZDS Vladimíra Mečiara. Po pár měsících však v roce 1999 stát nečekaně rozhodnutí zrušil a odprodal podnik za asi 200 milionů korun Agrofertu.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Kritici tvrdili, že je to za sice ztrátový podnik, který je však majitelem lukrativních bratislavských pozemků, nízká cena. Bývalým zaměstnancům se zase nelíbilo, že nebyli do boje o fabriku připuštěni, i když nabízeli výhodnější podmínky převzetí. Od listopadu 2016 je Agner členem dozorčí rady společnosti Istrochem Reality, která obchoduje právě s pozemky získanými koupí Istrochemu.

Pravdou ovšem zůstává, že spolupráce Vojtecha Agnera s Andrejem Babišem započala ještě dávno před ovládnutím Istrochemu. Agner už v roce 1991 spoluzakládal společnost Savena. V roce 1992 zasedl do představenstva IPF Conamis Investment, kterou jako předseda představenstva vede a od roku 2011 působí také v pozici likvidátora společnosti.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Bez nich by to nešlo: Ivan Propper

Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

O důležitosti Vojtecha Agnera v soukolí Agrofertu vypovídá mnoho také jeho významná role u ovládnutí podniku a jeho obsazení v představenstvu společnosti Duslo Šaľa, kde funkci vykonával do roku 2015, či fakt, že je jednatelem slovenské divize samotného Agrofertu.

Agner je mimořádně aktivní. Jeho jméno je možné ve slovenském obchodním rejstříku najít v různých statutárních funkcích firem v asi 50 případech.

O mimořádné důvěře, kterou vůči němu chová samotný Andrej Babiš, zase svědčí fakt, že ho Agner obhajuje před soudy, které se zabývaly, nebo zabývají oprávněností evidence Babiše mezi spolupracovníky StB.

Agner měl Babišovi pomoci také k převzetí části konkurenčních pekáren United Bakeries. Společnost Penam patřící pod Agrofert dostala od slovenského protimonopolního úřadu v roce 2012 červenou ve věci převzetí těchto pekáren.

Dva roky poté ovšem bratislavskou pekárnu a žilinskou pekárnu odkoupily firmy spřízněné s Agrofertem. Žilinskou pekárnu Peza ovládla společnost Arfos, ve které byl předsedou představenstva advokát Tomáš Šimonovič. Ten byl několik let pracovníkem právní kanceláře Vojtecha Agnera.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani