Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

V posledních několika měsících se s knihami mapujícími život (a nejen život) Andreje Babiše roztrhl pytel. Může se zdát, že se jedná o nějakou „protibabišovskou“ kampaň. Nicméně osoba podnikatele a politika Andreje Babiše je opředena tolika zajímavostmi, mýty a nepřesnostmi, že se není čemu divit, že zůstává ve středu pozornosti novinářů, spisovatelů i čtenářů.

V loňském roce vyšla kniha Z Bureše Babišem v nakladatelství Independent Media Publishing. Její autor, Tomáš Lemešani, knihu původně tvořil jako nezávislý projekt, na který přispělo mnoho lidí pomocí crowfundingu. Zájem o ni byl však tak velký, že se autor rozhodl pro prodej také skrze knižní sítě. Kniha mapuje život a kariéru Andreje Babiše. „Zájem byl veliký. Problémem byly finance. Rozhodl jsem se však, že i za cenu osobního finančního rizika do projektu půjdu a sehnal jsem finance na realizaci velkoobchodního prodeje. Věřím, že Z Bureše Babišem představuje nejlepší, nejrozsáhlejší a nejobjektivnější knihu o kontroverzní postavě podnikatele a politika Babiše," řekl pro Deník Tomáš Lemešani.

Autor se v knize snaží najít odpovědi na otázky, kde vlastně začíná ekonomická, politická a také mediální moc slovenského oligarchy. Přestože knih na téma „Andrej Babiš“ bylo za poslední dobu vydáno více, tato se snaží dívat na jeho mýty a tajemstvími opředený život dívat trochu jinak. Tomáš Lemešani v knize zmiňuje například mnohé postavy, bez kterých by zřejmě Babiš nebyl tam, kde je. Zaměřuje se na jeho spolupracovníky ještě z dob, kdy začínal jakožto manažer ve slovenském Petrimexu, ale také lidmi, kteří ho obklopují v současnosti. Kromě toho sleduje autor také často diskutované téma spojení českého premiéra v demisi s komunistickou tajnou službou, jeho začátky v podnikání a další významné kauzy, které se za poslední roky v souvislosti s osobou Andreje Babiše objevily.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Bez nich by to nešlo: Ivan Propper

Z Bureše Babišem: Pot a krev kolem Unipetrolu

Kniha je dílem, které možná některým otevře oči. Dovolím si tvrdit, že se jedná o objektivní (a to čistě jako důvěru v novinářovo/autorovo svědomí) popis mocné osobnosti, která hýbe nejen českou ekonomikou a politikou, ale také českou mediální scénou. Tomáš Lemešani otevírá čerstvé i možná již zapomenuté kauzy a snaží se na ně dívat z pohledu investigativce.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Přiznám se, že publikace je trochu náročnější, a to z hlediska množství různých jmen, názvů firem, a především vztahových peripetií. Po dočtení mne napadlo, že jsem si měla začít hned u první kapitoly kreslit myšlenkovou mapu, abych si pak lépe uvědomila, kdo s kým, kde, kdy a proč. Zarazilo mě, jak jsou vztahy na této úrovni propojené a bohužel ne vždy veřejné, tudíž se o tom mnohdy ani neví.

Knihu Tomáše Lemešani Z Bureše Babišem bych doporučila všem, kteří se chtějí o osobě Andreje Babiše více. Kniha přináší podrobný popis jeho aktivit, nejedná se o žádnou nenávistnou, dezinformační publikaci, která se snaží Andreje Babiše pošpinit. Naopak si myslím, že autor se, jakožto novinář, snažil podat co nejobjektivnější popis.

 

Katka Čajanková, informuji.cz