Bez nich by to nešlo: Ivan Propper

Váhostav, kampeličky a Andrej Babiš? Kdo je tajemnou slovenskou spojkou českého premiéra? Přečtěte si ukázku knihy Z Bureše Babišem.

Přechodní období, kdy vedle organizačních složek Petrimexu vznikala řada nových souvisejících a přímo napojených firem, přitáhlo ke zdrojům financí mnoho šikovných manažerů. Podnikatelské projekty, které mohly být investičně podpořené silným zázemím, dávaly příležitosti i střednímu a nižšímu managementu bývalých státních podniků.

Typickým příkladem je Ivan Propper. Ačkoli nepatří mezi nejviditelnější podnikatele, dodnes je mezi partnery Andreje Babiše z devadesátých let jedním z nejaktivnějších.

Pro Babiše byl zcela klíčovou postavou. Pomáhal rozjíždět podniky, které přebíraly zákazníky Petrimexu, získávaly financování a kapitál směřovaly ke vzniku silného Agrofertu.

První viditelné a prokazatelné zmínky o spolupráci Ivana Proppera s dnešním oligarchou Babišem se vyskytly kolem roku 1993.

Zhruba v tom období Ivan Propper majetkově vstupuje do projektů, které připravují půdu pro zrod Agrofertu. Stal se třeba společníkem důležitého zárodku - firmy Sima.

Společně s dalšími Babišovými partnery zakládá společnost Conamis Trading, kterou dokonce podle obchodního rejstříku od roku 1996 majetkově zcela ovládl.

Několik jmen opakujících se v historii vzniku Babišova impéria lze vidět i ve strukturách Slovenské letecké společnosti. Propper seděl v dozorčí radě. Bez zajímavosti není, že předsedou představenstva byl známý odsouzený slovenský podvodník Ivan Majský.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Proppera s Babišem bylo možné propojit i přímo. V roce 1993 byli společníky u založení společnosti Agriplast.

Ivan Propper dodnes vlastní podíly ve zhruba 20 firmách. Doménou je developerská činnost, když se podílí na velkém bratislavském bytově - rezidenčním projektu Petržalka City a vlastní několik hotelů.

Nejziskovějším podnikem je podle účetních závěrek Lentimex, ve které drží 65 procent akcií. Firma, která vyrábí automatizované dopravníky pro průmysl v roce 2015 utržila 46 milionů eur, tedy asi 1,2 miliardy korun.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Pot a krev kolem Unipetrolu

Z Bureše Babišem: Kdo je Andrej Babiš?

Z Bureše Babišem: Být kámoši se vyplácí

Kontakty Ivana Proppera dostaly také do prestižních funkcí dalších známých gigantů. Do roku 2015 byl členem dozorčí rady Stredoslovenské energetiky. Dodavatel energií na středním Slovensku je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem Daniela Křetínského.

Ještě v roce 2015 seděl Propper také v dozorčí radě v nechvalně proslulé stavební firmě Váhostav.
Firma je odpovědna za stavební krizi z roku 2015. Společnost přestala platit svým menším dodavatelům při výstavbě dálnice D1. Důvodem neplacení prý bylo, že výstavba dálnice byla vysoutěžená pod cenou. Později však vyšlo najevo, že firma má neudržitelné dluhy. Jen závazky, které se dostaly do médií, dosahovaly hodnoty 54 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Váhostav proto vyhlásil restrukturalizaci, při níž měli malí věřitelé přijít o téměř všechny pohledávky. Podle původního plánu splacení pohledávek měli nezajištění věřitelé dostat 15 procent dlužných částek. Banky měly získat 100 procent. Později si dodavatelé Váhostavu vybojovali alespoň 18,75 procenta.

Nespokojenost malých firem, ze kterých mnoho směřovalo kvůli Váhostavu ke krachu, vytvořila nebývalý precedent. Stát nabídl, že při dobrovolném odstoupení pohledávek pro Slovenskou záruční a rozvojovou banku dostane věřitel 50 procent nevyplacené částky. Kabinet Roberta Fica tak de facto zaplatil z peněz daňových poplatníků dluhy soukromé firmy, která je navíc podle mnohých náznaků sponzorem jeho strany SMER SD.

 

Ukázka z publikace Z Bureše Babišem

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu