Vláda plánuje restrukturalizaci ČEB. Připravila dokument o změnách

Ministerstvo průmyslu společně s ministerstvem financí hodlají upravit pravidla pro Českou exportní banku

Vláda České republiky plánuje hlavně na základě rozhodnutí šéfa státní kasy Andreje Babiše změnit fungování České exportní banky. ČEB čeká podle informací biztweet.cz restrukturalizace pravomocí, financování i změna vedení. Hlavní novinkou má být fakt, že už nebude fungovat jako nezávislá instituce, ale podřídí se rezortu financí.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem financí připravují materiál pro jednání vlády České republiky, který analyzuje současnou situaci podpory exportu v České republice a navrhuje opatření k zefektivnění činnosti jak České exportní banky, tak i Exportní garanční a pojišťovací společnosti,“ říká pro biztweet.cz mluvčí ministerstva financí Tereza Peprníková.

Obě ministerstva v současné době podle Peprníkové připravují finální verzi uvedeného dokumentu. Nic na tom nemění ani fakt, že přípravu restrukturalizace ČEB měl na starosti odvolaný náměstek ministra financí Martin Pros. „Na Ministerstvu financí je problematika podpory exportu a výkonu akcionářských práv ve společnosti ČEB v gesci odboru Strategické společnosti a investiční pobídky, jehož ředitelem je Ing. Petr Blažek. V tomto směru se odchodem pana náměstka Prose nic nemění,“ potvrzuje Tereza Peprníková.

Česká exportní banka upadla v nemilost vlády díky ztrátovosti její prjektů. Nepatřičné pohledávkové zatížení je pro exportní banku, která poskytuje státní rizikový kapitál, docela přirozená. V případě České exportní banky ovšem možno mluvit o zcela zásadních ztrátach. Ačkoli ČEB nerada prezentuje své výsledky, podle některých odborníků se stává nevymožitelnou více než polovina pohledávek banky.

--

Čtěte také:

Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

Češi plánují zvolnit víza pro Ukrajince. Potřebují dělníky

Bureši bacha. Tvá složka by byla tlustá

--

 

Navzdory tomu, že se objem „vzdušných peněz“ ČEB dostával do gigantických výšek již v dávnější minulosti, státní instituce zaměřena na podporu českého podnikání v zahraničí rozlévala zdroje dále a bez toho, aby znala jakoukoliv míru.

Z naoko šlechetné myšlenky podpořit nesmělé české firmy k tomu, aby své aktivity rozvíjely i v zahraničí, se stal bankomat pro velkopodnikatele. Banka bez problémů poskytla úvěr na velkolepě napsaný projekt v cizině i bez toho, aby se zajímala o reální studie realizovatelnosti plánů firmy.