Stroje i počítače. Český vývoz do Afriky je na historickém maximu

Za posledních 5 let se český vývoz do subsaharské Afriky zdvojnásobil. V loňském roce dosáhl na své dvacetileté maximum 19,1 miliardy korun

Za posledních 5 let se český vývoz do subsaharské Afriky zdvojnásobil. V loňském roce dosáhl na své dvacetileté maximum 19,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 16 procent.

„Ekonomický potenciál afrických zemí a predikce jejich hospodářského růstu přitom dává předpoklad pro intenzivní rozvoj vzájemně výhodné spolupráce, a to jak v oblasti zahraničního obchodu se zbožím a službami, tak i přímých investic,“ říká pro biztweet.cz mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

Největšími českými vývozci do Afriky jsou firmy s bohatou tradici dodávek strojů, průmyslových zařízení a vyspělých technologií. Jde zejména o značky jako Baťa, Škoda, Sigma nebo Koh-i-noor. Nejlepšími zákazníky jsou Juhoafrická republika, Nigérie, Mali, Angola, Ghana, Keňa a Senegal.

České podniky vyvezly do zemí subsaharské Afriky ve výrazném množství počítače a jejich komponenty, pístové motory pro stavební a jiné těžké stroje, menší pístové spalovací motory do obsahu 2000 ccm, traktory, přívěsy a návěsy, osobní automobily a díly k motorům.

--

Čtěte také:

Češi plánují zvolnit víza pro Ukrajince. Potřebují dělníky

Bureši bacha. Tvá složka by byla tlustá

--

„Subsaharská Afrika poptává stále větší množství našich výrobků a služeb, což se odráží v českém exportu i ve zvyšování hospodářské spolupráce v několika posledních letech. Zvyšuje se taktéž počet zemí subsaharské Afriky, se kterými dosahujeme sice nízkého, nicméně přebytkového obchodu, když byl s nimi ještě v nedávné minulosti takřka nulový. Jakkoliv je obchod s africkými zeměmi s ohledem na potenciál ČR a africké země nadále relativně malý, výsledky posledních let potvrzují jeho správné směřování a je nepochybně zajímavým příspěvkem k diversifikaci našich vývozů,“ pokračuje František Kotrba.

Obchodní výměna Česka s Afrikou je ovšem z celostátního pohledu pořád marginální. V roce 2014 představoval obrat zahraničního obchodu České republiky s Afrikou méně než 1% celkového obratu.

S ohledem na potenciál vzájemných vztahů a snaze pomoct africkým zemím v době imigrační krize se ale Česko ze strategického pohledu snaží obchodní výměnu rozvíjet. „S tím souvisí i síť zahraničních kanceláří CzechTrade. V současné době je nalezneme v Jihoafrické republice (Johannesburg), Egyptě (Káhira) a v Maroku (Casablanka). V budoucnu by se měly otevírat další kanceláře v atraktivních teritoriích pro české podnikatele,“ doplňuje František Kotrba.

Kromě již zmíněných kanceláří agentury CzechTrade, jejímž zřizovatelem je MPO, je subsaharský region obhospodařován z hlediska obchodních zájmů ekonomickými diplomaty na zastupitelských úřadech České republiky.

Nevýhodou exportu do Afriky jsou zvýšené náklady na letecké spojení, nedostatečně rozvinutá infrastruktura a dále nedostatečné povědomí o obchodních partnerech i teritoriu.

Ministerstvo průmyslu proto s Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy, agenturami CzechTrade a CzechInvest organizuje různé byznys konference. „V plánu máme jak návštěvy na ministerské úrovni, tak i podnikatelské mise, a to v obou směrech. Konkrétně se v nejbližší době jedná o Maroko (návštěva ministra zahraničí Maroka v ČR – bude přijat p. ministrem Mládkem 24. 7. 2015) a Tunisko (návštěva ministra obchodu a řemesel pojená se 3. zasedání Smíšené česko-tuniské komise pro hospodářskou spolupráci – pravděpodobný termín 4. kvartál 2015). Dále se uvažuje o cestách pana ministra do těchto zemí: Egypt (spojeno se smíšenou komisí), JAR (spojeno se smíšenou komisí), Etiopie (na vyžádání podnikatelské sféry), Alžírsko (spojené se smíšenou komisí) a případně Nigérie,“ doplnil František Kotrba.

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr, mpo.cz