Kunovský pro Biztweet: Chystáme několik velkých projektů v Praze 5, Praze 4 nebo v Praze 10

Developerská společnost Central Group plánuje další stovky bytů ve 12 lokalitách. Po rekordních nákupech přijdou další akvizice. Předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský v rozhovoru pro Biztweet.

Biztweet: Poslední plán vaši skupiny hovoří o 526 nových bytech na pražském Zličíně. Jaká povolení tam potřebujete získat a jaká je předpokládaná výše investice?

Dušan Kunovský: Jde o projekt na brownfieldu po bývalé továrně Tatra na Zličíně. Na pozemku jsme již provedli dekontaminaci nákladem v řádu mnoha milionů korun a nyní je pozemek připraven na výstavbu. Dříve zanedbaný a oplocený tedy veřejnosti nepřístupný a nic nepřinášející brownfield máme v plánu změnit na moderní vzdušnou rezidenční lokalitu s více než 500 byty a několika komerčními prostory, s dostatkem parkovacích míst v podzemí, s velkým množstvím zeleně s parkovou úpravou a s velkým dětským hřištěm. Díky výstavbě tak získají nejen budoucí majitelé nových bytů ale i současní obyvatelé čtvrti. Dříve zanedbaná lokalita se totiž pozvedne a výrazně se změní především hlavní přístupová cesta ze starého Zličína ke stanici metra, které se dnes občané spíše vyhýbají. Investičním nákladem blížícím se 1,5 miliardě korun zde vznikne sedm bytových domů.

Biztweet: Kolik celkově bytů jste už kolem Zličína postavili?

Dušan Kunovský: Central Group v této oblasti úspěšně dokončuje svůj vůbec největší rezidenční projekt Metropole, kde v minulých letech postupně vzniklo více než 1700 bytů. Jde o velmi zajímavou a žádanou lokalitu především s ohledem na umístění jen kousek od stanice metra Zličín. Zájemce o bydlení sem lákají vynikající možnosti nakupování a zábavy vzhledem k tomu, že jedno z největších obchodních a zábavních center Metropole Zličín je přímo přes ulici. Jen o pár metrů dál je hypermarket Globus a přes most pak Avion Shopping Park, kam je možné se pohodlně dostat od metra autobusem zdarma. V místě je také dostatek základních škol a školek. Na vybudování nové základní školy také Central Group, jako významný investor v oblasti, přispěl nezanedbatelnou částkou. Kromě skvělé dopravy do centra města metrem nabízí lokalita také vynikající spojení na pražské letiště, a také na výpadovku na Plzeň a Německo a na pražský okruh.

Biztweet: Jedním z posledních kolaudovaných projektů byl Residence Green Towers. Jaký je zájem o tamní byty?

Dušan Kunovský: V Residenci Garden Towers na pražském Žižkově, kterou jsme dokončili v září, je v tuto chvíli je v prodeji posledních 16 z 629 bytů, které jsme nabídli do prodeje. Zájem byl obrovský. Jde totiž o velmi lukrativní lokalitu blízko centra s velmi bohatou občanskou vybaveností, která má navíc ducha, jež sem láká především mladé lidi.

Biztweet: Kolik jste v roce 2016 celkově proinvestovali peněz?

Dušan Kunovský: Na investice do dalšího rozvoje firmy, tedy na nákupy pozemků, má firma každoročně vyhrazeno 1,5 miliardy korun. V loňském roce nicméně tuto částku firma výrazně překročila právě proto, že uskutečnila vůbec největší akvizici ve své historii a pravděpodobně také největší akvizici v rezidenčním developmentu vůbec, a to nákup pozemků severně od Nákladového nádraží Žižkov.

Biztweet: Které další projekty jste realizovali?

Dušan Kunovský: Kromě vlajkové lodi společnosti – Residence Garden Towers s celkem 700 byty, jsme v loňském roce dokončili první etapu Letňanských zahrad. V tomto aktuálně největším projektu Central Group pokračuje i v letošním roce. Ve středním segmentu jsme dokončili další část projektu v Pitkovicích, projekt Vltavská Vyhlídka v Holešovicích. V nadstandardním segmentu pak Rezidenci Libeňské terasy a Rezidenci Břevnovské centrum. Celkem jsme loni dokončili více než 1200 bytů.

Čtěte také:

Central Group chce rozšířit projekt na Zličíně. Přibude na 530 bytů

Lajčák pro Biztweet: Předsednictví Slovenska v Radě EU dopadlo úspěšně

Šéf SES Tlmače: Nejsilnější pozice je na srbském trhu

Biztweet: Které stěžejní projekty máte v plánu pro letošek?

Dušan Kunovský: O připravovaných projektech konkrétně informujeme až v okamžiku, kdy je uvádíme na trh. Nicméně chystáme několik velkých projektů v Praze 5, Praze 4 nebo například v Praze 10. Připraveno pro letošní rok mám zhruba 1400 bytů ve 12 lokalitách.

Biztweet: Plánujete také nové pozemkové akvizice?

Dušan Kunovský: V současnosti jednáme hned o několika akvizicích, nicméně před jejich uzavřením o nich samozřejmě nemůžeme informovat. V obecné rovině lze říci, že se firma nyní zaměřuje hlavně na nákup velkých areálů a brownfieldů v zajímavých lokalitách v širším centrum Prahy. Především tímto směrem, by se totiž Praha měla vydat – zbavit se nevyužívaných chátrajících areálů, najít jim nové využití a otevírat je pro veřejnost.

Biztweet: A co zahraniční expanze?

Dušan Kunovský: Development je ryze lokální business a proto v tuto chvíli neplánujeme zahraniční expanzi. Navíc máme v Praze nakoupeny pozemky a připravujeme projekty, které nám zajistí budoucnost ještě na mnoho let dopředu.

 

 

Biztweet