Šéf SES Tlmače: Nejsilnější pozice je na srbském trhu

SES Tlmače má na Balkánu velmi zajímavou tržní pozici, protože historicky jsou zde v provozu kotle z naši firmy. Nejsilnější pozice je na srbském trhu, kde kotle ze SES představují 40 procent z instalované kapacity na tepelných elektrárnách. V současné době je zde několik připravovaných investic, bohužel zde je velký problém financování. Předseda představenstva Slovenských energetických strojíren Martin Paštika pro Biztweet.

SES Tlmače má na Balkánu velmi zajímavou tržní pozici, protože historicky jsou zde v provozu kotle z naši firmy. Nejsilnější pozice je na srbském trhu, kde kotle ze SES představují 40 procent z instalované kapacity na tepelných elektrárnách. V současné době je zde několik připravovaných investic, bohužel zde je velký problém financování. Předseda představenstva Slovenských energetických strojíren Martin Paštika pro Biztweet. 

 

Biztweet: Mezi horké novinky vašeho podniku patří zisk zakázky na spoluúčast výstavby elektrárny v Černé hoře. Co tomu předcházelo a jak se to podařilo?

Martin Paštika: SES Tlmače byla aktivně zapojena do tendrového jednáni týkajícího se výstavby uhelné elektrárny Pljevlja II o výkonu 250 MW od roku 2013. V posledních dvou letech intenzivně spolupracovala na nabídce s českou firmou Škoda Praha, která v roce 2015 byla vyhodnocena jako vítěz tendru. V říjnu 2016 byl v Černé Hoře podepsán kontrakt mezi Škoda Praha a Elektropriveda na výstavbu nového bloku Pljevlja, kde SES má být zodpovědná za dodávku kotelny. Klíčové pro realizaci projektu je zajištěni financování této investice, které nebylo do současné doby stále vyřešeno. 

Biztweet: Balkán nyní hodně investuje do energetiky. Máte dohodu, nebo jednáte o dalších investicích?

Martin Paštika: SES Tlmače má na Balkánu velmi zajímavou tržní pozici, protože historicky jsou zde v provozu kotle z naši firmy. Nejsilnější pozice je na srbském trhu, kde kotle ze SES představují 40 procent z instalované kapacity na tepelných elektrárnách. V současné době je zde několik připravovaných investic, bohužel zde je velký problém financování. Z pohledu reálnosti projektu zde vidíme hlavně potenciál v investicích týkající se modernizace stávajících energetických zdrojů – snížení emisí. 

Martin Paštika

V současné době je zde několik připravovaných investic, bohužel zde je velký problém financování. Předseda představenstva Slovenských energetických strojíren Martin Paštika pro Biztweet. 

 

Biztweet: V neklidném období fungujete také v Turecku. Pocítili jste pokus o vojenský převrat a jeho důsledky?

Martin Paštika: SES v posledních 8-10 letech realizoval v Turecku několik úspěšných projektů s použitím technologie fluidních kotlů, která je právě vhodná pro spalování velmi nekvalitního lokálního hnědého uhlí. V současné době máme právě nejvíce realizovaných referencí v technologii fluidních kotlů na tureckém trhu, což nám dává zajímavou tržní pozici. Turecký energeticky trh prošel v posledním období privatizačním procesem a zde nový vlastníci těchto elektráren a dolů připravili nové investiční projekty. Bohužel většina projektu je ve fázi hledání proveditelného konceptu financování. Nevidíme žádnou významnou změnu po vojenském převratu v Turecku. V tomto roce turecká vláda opětovně deklarovala podporu při výstavbě elektráren s použitím lokálního uhlí. Pokud by došlo k pohybu na trhu a vyhlášení nových tendrů na výstavbu nebo modernizaci elektráren, tak SES Tlmače se bude snažit využít své úspěšné reference na tomto trhu a aktivně vstoupit do těchto tendrů.

Biztweet: V minulosti, pokud se nemýlím, jste plánovali i velký projekt v Egyptě. Arabské jaro však plány škrtal, jak jste na tom aktuálně?

Martin Paštika: V této zemi nejsme v současnosti aktivní a nevyvíjíme ani žádné obchodní aktivity.

Čtěte také:

Šéf TMR: Chodí nám strašně mnoho nabídek z různých zemí

Jozef Janov: Nejbližší 3 roky budou ve znamení rozsáhlých investic

--

Biztweet: Jaké další projekty realizujete v Evropě?

Martin Paštika:  Aktuálně realizujeme modernizaci  elektrárny Třebovice (Veolia) týkající se snížení emisi NOx, dodávku kotelny pro spalovnu v Anglii a částečnou modernizaci elektrárny Sostajn v Slovinsku. V tomto roce jsme zahájili také práce na kompletní dodávku elektrárny o výkonu 100 MW na Kubu.

Biztweet: Podnik po finančních problémech zachraňoval nový investor. Jaký je vývoj počtu vašich zaměstnanců?

Martin Paštika: V současné době zaměstnáváme společně se sesterskou společností SES Energy celkem 800 pracovníků.

 

 

 

Biztweet