Jozef Janov: Nejbližší 3 roky budou ve znamení rozsáhlých investic

„Babišův“ fond Hartenberg koupil polikliniku v Modřanech. Nezůstane však pouze u ní. Jak řekl akcionář fondu a bývalý investiční šéf Penty Jozef Janov v rozhovoru s Biztweetem, akvizice zvažuje také na Slovensku, v Polsku a Irsku

„Babišův“ fond Hartenberg koupil polikliniku v Modřanech. Nezůstane však pouze u ní. Jak řekl akcionář fondu a bývalý investiční šéf Penty Jozef Janov v rozhovoru s Biztweetem, akvizice zvažuje také na Slovensku, v Polsku a Irsku.

 

Biztweet: Váš fond vstupuje do Polikliniky Modřany. Proč k rozhodnutí o akvizici došlo?

Jozef Janov: Pro naše pražské klienty kliniky Futurelife jsme chtěli rozšířit péči také o ambulantní složky. Jsme rádi, že jsme se s majitelem polikliniky Modřany dohodli a zároveň budou našimi partnery i do budoucna.

Biztweet: Čím je toto zařízení perspektivní?

Jozef Janov: Polikliniky obecně mají omezený růst. Rostou ročně jen o to, co jim povolí úhradová vyhláška. Poslední roky zhruba 3 procenta ročně. Nám to však dává smysl v rámci poskytování ucelenější škály péče pro klienty Futurelife.

Biztweet: Jaká byla akviziční částka?

Jozef Janov: Po dohodě s prodávajícími nekomentuje.

Biztweet: Nejde o první vaši akvizici v zdravotnictví, jak se vede předešlým projektům?

Jozef Janov: U některých projektů je to lepší, je však i pár takových, které zatím nemají očekávané výsledky. Co je důležité, v sumách jsme rostli a to nás těší. Nejbližší 3 roky budou ve znamení rozsáhlých investic do rozvoje stávajících klinik, ale také do akvizic.

Jozef Janov

Jozef Janov je akcionářem a správcem Hartenberg fondu

 

Biztweet: Proč jste se zaměřili na zdravotnictví?

Jozef Janov: Je to stabilní sektor, konzervativní. To odpovídá našemu profilu jako investora. 

Biztweet: Není v tomto sektoru až příliš tvrdá konkurence? Expanduje Penta i Agel..

Jozef Janov: My se zatím dominantně specializujeme na oblast IVF, genetiky, komplexní zdravotní péče o ženy. Tam nikoho ze síťových hráčů neevidujeme.

Čtěte také: 

Penta plánuje českou expanzi. Koupí nové nemocnice

---

Biztweet: Troufáte si počtem klinik dohnat tyto skupiny?

Jozef Janov: Není realistické doběhnout AGEL. To by musely český stát nebo kraj rozhodnout o tom, že budou své nemocnice privatizovat. To nemá v plánu žádná ze stávajících stran. A pak bychom museli vyhrát nabídkové řízení. Většinou v každém řízení jsou 3-5 konkurenti.

Biztweet: Hraje v zdravotnické expanzi roli také fakt, že jste bývalým investičním ředitelem Penty?

Jozef Janov: Žádnou.

Biztweet: Plánujete letos další české nákupy? Můžete prozradit nějaký detail?

Jozef Janov: Do konce roku zůstává už jen pár měsíců, takže to už pravděpodobně nestíháme. Detaily nekomentujeme až do podpisu.

Biztweet: Co se týče zahraničí, které trhy jsou pro vás aktuálně nejatraktivnější a hodláte vkročit také do nových sektorů?

Jozef Janov: Analýza pár projektů proběhla v Polsku, na Slovensku, v Česku a Irsku. Do konce roku však nepředpokládám, že něco stihneme uzavřít. Běžně akvizice trvá 6 měsíců.

 

Biztweet