Lajčák pro Biztweet: Předsednictví Slovenska v Radě EU dopadlo úspěšně

Přispěli jsme k tomu, aby občané Ukrajiny a Gruzie mohli v krátkém čase cestovat do Schengenu bez víz. Do evropské terminologie jsme zavedli pojem "bratislavský proces" - což je proces reflexe aktuálního stavu a budoucí podoby EU po odchodu Británie. Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky v krátkém rozhovoru pro Biztweet.

Přispěli jsme k tomu, aby občané Ukrajiny a Gruzie mohli v krátkém čase cestovat do Schengenu bez víz. Do evropské terminologie jsme zavedli pojem "bratislavský proces" - což je proces reflexe aktuálního stavu a budoucí podoby EU po odchodu Británie. Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky v krátkém rozhovoru pro Biztweet.

 

Biztweet: V posledních dnech našeho předsednictví v Radě Evropy všichni očekávají bilancování. Co je podle vás největším úspěchem a co neúspěchem půlročního působení? 

Miroslav Lajčák: Historicky první předsednictví Slovenska v Radě EU dopadlo úspěšně a to není samochvála - stačí se podívat na bilanci výsledků a na hodnocení našich evropských partnerů. Slovenské předsednictví prokázalo profesionalitu, spolehlivost a odbornost. Splnili jsme svůj slib, že bude nestranným a upřímným zprostředkovatelem a mediátorem evropského kompromisu, že se zaměříme na pozitivní a konstruktivní posouvání témat, politik a agend EU vpřed.
 
Seznam výsledků je velmi dlouhý, nejvýrazněji ale rezonuje Bratislavský summit, který odstartoval a dostal do evropské terminologie pojem "bratislavský proces" - což je proces reflexe aktuálního stavu a budoucí podoby EU po odchodu Británie. Summit přitom nebyl jen snahou o reflexi ale řešil nejdůležitější otázky, které trápí občany a byl o konkrétních krocích ve třech nejdůležitějších oblastech: migrace, bezpečnost a ekonomická a sociální dimenze.
 
Za velmi významné však považuji i dosažení dohody na rozpočtu na příští rok, ratifikaci Pařížské klimatické dohody Evropskou unií či pokrok v budování jednotného digitálního trhu návrhem zákazu tzv. geoblockingu.
 
Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák
 
O neúspěších se v případě našeho předsednictví nedá mluvit, neudělali jsme žádný přešlap a nezpůsobili jsme Evropě ani žádný problém. Dá se však mluvit o oblastech, kde se nepodařilo naplnit všechny naše ambice - ne proto, že bychom nechtěli nebo neuměli, ale proto, že to okolnosti prostě neumožnily. Například jsme chtěli vidět rychlejší pokroky dohody TTIP, chtěli jsme víc posunout reformu systému EU pro obchodování s emisemi a při sedmiletém rozpočtu Unie se nepodařilo dosáhnout kompromisu na dohodě o navýšení prostředků a zvýšení flexibility, neboť jedna členská země je zásadně proti, ačkoli všichni ostatní členové souhlasí.
 
Biztweet: Vláda evidentně stavěla předsednictví na vlastním návrhu řešení migrační otázky. Podle Roberta Fica uspěla, když se o tom začalo alespoň diskutovat. Podle mnohých však tato iniciativa propadla, když ji nepodpořily ani spřízněné členské státy. Jaký je váš názor?
 
Miroslav Lajčák: Migrace a reforma azylové politiky byly jednou z našich čtyř prioritních oblastí a také v ní se nám podařilo posunout věci pozitivně kupředu a zaznamenat hmatatelné výsledky: Evropská pohraniční a pobřežní stráž se stala realitou právě během našeho předsednictví. Navrhli jsme také koncept efektivní solidarity, o které se v Unii v současnosti vede živá, názorově různorodá debata. Samozřejmě, migrační krize je příliš velký a dlouhodobý fenomén na to, aby se dokázal komplexně vyřešit za jedno 6-měsíční předsednictví. V rámci EU nás na tom čeká ještě hodně práce, ale důležité je, že jsme se po počátečním velkém rozdělení názorů a táborů v EU začaly postupně v diskusích posouvat dopředu.
 
 
 
 
 

Celý rozhovor čtěte na Biztweet.eu