Vinař, nebo finančník? Eduard Šebo má raději současnost než minulost

Vinařský magnát s perfektním slovenskými vínem. Ale i významný hybatel v Harvardských fondech. Úspěšný podnikatel s kontroverzí Eduard Šebo

Rád se prezentuje jako vinař, vystavuje do popředí rodinnou tradici a chlubí se vínem s úspěchy na mezinárodním trhu. Všechno je to oprávněné. Eduarda Šeba však pronásledují stíny, o kterých ví a snaží se před nimi ujít. I proto ho v médiích neuvidíte. Přesto, že již dvě desetiletí patří mezi nejbohatší Slováky.

Chateau Modra patří mezi špičky evropského vína a i přes desetiletími komunistického decimování sektoru dokáže vyrábět víno, které Slovensku dělá ve světě pefektné jméno. Přesto se v médiích prezentuje minimálně. Nechce totiž pošpinit jméno své historicky oprávněně hrdé vinařské rodiny. Proč? Ať už podvědomě nebo vědomě, Eduard Šebo cítí v historii své rodiny kontroverzní napojení.

Během komunismu řádový filozof studující socialistické ideologie, toužil po úspěchu, majetku a společenském statusu. Není divu. Pocházel z vinařské rodiny, která si to jistě zasluhovala. Během socialismu, kdy se majetky znárodňovaly silně trpěla.

Proto po pádu bývalého režimu neváhal a pustil se do boje o dříve ztracený majetek. Do velké míry uspěl. Pozemky získal. Vinná réva však byla do znehodnocena komunistickým pojetím pěstování, které počítalo s uniformní chutí, velkým objemem a absolutně nevhodným aromatizovaním výsledného produktu.

Čtěte také: 

Pavol Krúpa: Finančník s čichem na slabiny soupeře

Odsouzený lobbista Dalík: prodej nemovitostí, odchod z firem, život v ústraní

Oszkár Világi: Těžká váha byznysu a vlivný muž politiky

--

K tomu, aby se mohl plnohodnotně pustit do kultivace potřeboval člen vinařské rodiny finanční vzpruhu. Tu hledal u lidí, kteří ho přesvědčili o tom, že umí vydělat i "západním chápáním investování".

Přestože o okolnostech známostí zamlžuje, stal se členem představenstva asociace investičních fondů a investičních společností. Když se v roce 1995 stal viceprezidentem Harvardských fondů, bylo vše jasné. "Až tato práce mi ukázala svět velkých peněz, burzy, majetkové transfery a výrobní projekty," řekl pro Trend. 

Připomeňme, že Harvardské fondy založil v 90-ých letech Viktor Kožený, který se v současnosti skrývá před několika soudy ve svém domě na Bahamách. Přes Harvardské fondy tekly peníze slovenských a českých podniků. Místo výnosů, které spolu s partnerem Borisem Vostrým slibovali, peníze z fondů zmizely. Celkově se ztratilo deset miliard korun.

 

Celý profil čtěte na biztweet.eu

 

Fotozdroj: czsk.net