Pavol Krúpa: Finančník s čichem na slabiny soupeře

Volají ho nájezdník. Zakladatel Arca Capital Pavol Krúpa je známý množstvím rozjetých obchodů. Příčinou je jeho chuť riskovat a čich na příležitosti

Volají ho nájezdník. Zakladatel Arca Capital Pavol Krúpa je známý množstvím rozjetých obchodů. Příčinou je jeho chuť riskovat a čich na příležitosti.

Není to žádný maratonec, ale dobrý sprinter. Pavol Krúpa se rád prezentuje jako energický mladík, který chce projekty rozjíždět rychle a nebojí se naložit si jich více najednou.

Svědčí o tom neustále nové zprávy o jeho akvizicích. Vždyť stačí se podívat na ty aktuální - začal kroužit kolem těžařského gigantu OKD Zdeňka Bakaly, obouvat se do obchodů s akciemi O2 skupiny PPF Petra Kellnera a vidět ho i v konkurzu kontroverzní fabriky Slovakia Steel Mills.

"Jak říká slavný kanadský hokejista Wayne Gretzky - každá nevystřelená střela je nepovedená. V tomto pojetí je nepovedený každý obchod, který jsme mohli udělat, ale neudělali jsme ho, a přitom jsme mohli na něm vydělat," řekl v minulosti pro Trend.

Nazvat to lze různě - čich na příležitosti, investiční instinkt. Pravdou však zůstává, že investiční recept Pavola Krúpu žádnou významnou alchymii neobsahuje. Nájezdníkem ho nazývají i proto, že svůj byznys točí kolem oslabených soupeřů. Jeho akvizice směřují stále k podnikům, které jsou na kolenou, jejich majitelé se dostali do špatné situace, špatné pozice na trhu, nebo státní nevůle.

Čtěte také: 

Odsouzený lobbista Dalík: prodej nemovitostí, odchod z firem, život v ústraní

Oszkár Világi: Těžká váha byznysu a vlivný muž politiky

Mýtus, nebo americký sen? Kdo je Jan Telensky

--

Využívá to, že akcionáři, od jejichž akcie kupuje nejsou v dobré pozici. Lze je tedy snadno k prodeji přinutit a snížit nákupní cenu podílu na minimum. Známé jsou i Krúpove aktivity v konkurzních řízeních. Skupuje také kontroverzní pohledávky majitelů, kterým se je z různých příčin nedaří vymáhat. 

Podle vlastních slov začal vydělávat peníze již během studia v Bratislavě. Prodával finanční a pojišťovací produkty. Od poloviny 90-ých let prý začal obchodovat s cennými papíry a později založil investiční společnost.

 

Celý článek čtěte na biztweet.eu