Podnikání ruského armádního experta v Česku. Miliardy ze zakázek, stamilióny dluhů

Jeden z předních ruských armádních odborníků Valerij Pavlovič Česnokov několik let vedl zajímavý soukromý byznys v Česku

Jeden z předních ruských armádních odborníků Valerij Pavlovič Česnokov několik let vedl zajímavý soukromý byznys v Česku. Přebral ho od „Rathova“ manažera Filipa Bušiny. Výsledek? Veřejné zakázky za 5,8 miliardy a pak insolvence. Kauzu společně mapovaly servery HlídacíPes.org a biztweet.cz.

 

V roce 2011 stavební firma CGM Czech ještě vykazovala miliardový obrat, nyní je v konkurzu. Přes 300 věřitelů se domáhá bezmála 700 miliónů korun. Z toho více než 200 miliónů finanční úřad Královéhradeckého kraje. Ještě vloni v létě, ačkoli byla již v insolvenčním řízení, získala firma CGM Czech například zakázku za 33 miliónů na opravy domu v centru Brna.

Z armády do českého byznysu

Spíše než v českém byznysu je jméno V. P. Česnokov známé v ruských armádních kruzích. Absolvent Leningradské vojenské akademie byl v minulosti velitelem čet v Kodymě, Baltě, Saratě, nebo Oděské oblasti, v době studené války vyšplhal v strukturách rudé armády na zástupce náčelníka základny Bajkalsk v Irkutské oblasti a vrchního inženýra praporu. Od roku 1978 je profesorem Vojensko-technické univerzity ve městě Balašicha nedaleko Moskvy.

Středobodem působení Česnokova v Česku je společnost CGM CZECH (původně pod názby Stavby s.r.o. a Stavby a.s.).

Firma Stavby byla založena v roku 1994 a dlouho ničím nevybočovala z představy o běžné české stavební firmě. Změna přišla až v roce 2006, kdy dlouholetý jednatel firmy propustil místo novým majitelům. Jednatelé Šándor Végh a Petr Gottwald pak po roku odsouhlasili transformaci firmy na akciovou společnost.

Firma rázem zvýšila nejen majetek, ale také účast v soutěžích o veřejné zakázky. Ty v roce 2008 tvořily více než polovinu obratu společnosti.

Možná i díky schopnostem a kontaktům nového personálního obsazení.  V roce 2007 se totiž jedním z hlavních manažerů společnosti stal Filip Bušina. Tedy muž, který se stal v roce 2008 poradcem hejtmana za ČSSD Davida Ratha a investičním náměstkem Oblastních nemocnic Středočeského kraje.

V té době firma získala zakázky na stavební úpravy nemocnice v Příbrami, nemocnice Na Homolce, rekonstrukci vodní hráze Orlík, nebo výstavbu malometrážních bytů v Praze. Dohromady šlo o zakázky za stovky milionů korun.

Síť bílých koní

V roce 2010 firmu ovládla britská offshore společnost CGM Finance Ltd. I když byla registrována ve Velké Británii, skuteční majitelé pocházejí z Ruska. Firmu vlastní a řídí dvojice podnikateků Temur Genadievič Nasriddinov a Valerij Pavlovič Česnokov. CGM Finance Ltd. změnila v dubnu 2010 název na CGM Czech.

Firma celkově získala veřejné zakázky za 5,8 miliard korun. Mezi ty nejlukrativnějšími patří rekonstrukce a dostavba areálu Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR za 1,5 miliardy, ale také třeba pro stavební firmu netradiční technická podpora a integrace informačních systémů platební agentury Státního zemědělského intervenčního fondu dohromady za více než 700 milionů.

--

Čtěte také: 

Regioprojekt Morava je v insolvenci. Věřitelé jí obviňují z podvodu

CNI: Pelta zaplatil politikům letecký výlet na zápas do Amsterdamu

Stát soutěží propagaci EET. Rozpočet pro mediální kampaň nemá limit

Česko je připraveno jít do sporu s USA. Kvůli Dalíkovi

--

Část podniku CGM Czech byla v roce 2012 odprodána firmě CGM Morava. Její majitelské struktury jsou taktéž nepřehledné. Společníkem CGM Morava je kyperská schránka Farcito Management Limited, která do moravské stavební společnosti opakovaně vstupovala a vystupovala.

V minulosti byla společníkem CGM Morava také firma Nordic Victory s jednatelkou Brenda Patricia Cocksedgeová z britských Normanských ostrovů. Tu zahraniční média označují za členku celosvětové sítě bílých koní.

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com

Ve spolupráci s hlidacipes.org