Cassava Sciences se zapletla do podvodu. Akcie klesají

Bývalý pracovník Cassava Sciences zpronevěřil granty. Zasáhlo to celou společnost, jejíž akcie klesají.

Poradce Cassava Sciences Hoau-Yan Wang je obviněn ze zpronevěry v rámci Národního institutu zdraví USA ve výši přibližně 16 milionů dolarů.

Akcie biotechnologické společnosti Cassava Sciences klesají poté, co federální velká porota obvinila někdejšího vědeckého poradce Cassava z padělání údajů s cílem získat miliony dolarů z vládních fondů.

Případ poškodil nejen pověst společnosti, ale také důvěru investorů v objektivitu výsledků studie společnosti, jejímž cílem je vývoj experimentálního léku proti Alzheimerově chorobě.

Cassava v prohlášení komentujícím obvinění uvedla: „Wangova práce v rámci těchto grantů souvisela s počátečními fázemi vývoje kandidátského léku a diagnostického testu společnosti a s tím, jak měly fungovat. DR. Wang a jeho bývalá veřejná univerzitní lékařská fakulta se nezúčastnili 3. fáze klinických zkoušek společnosti se simufilamem.“

Akcie Cassava Sciences po oznámení o obvinění spadly za jeden den o 34,8 procenta. Po komentářích společnosti se však propad redukoval o sedm procent. Zda se důvěra investorů obnoví je sporné. Odpovědí může být návrat hodnoty nebo její růst, což představuje ideální příležitost pro nákup. Nezvládnutá komunikace by však mohla propad akcií zamrazit nebo jej ještě dynamizovat.

Čtěte také:

Společnost Gilead s významnými výsledky. Její preventivní léčba HIV boduje

TikTok spouští novou platformu pro hudební akvizice a partnerství

Futures zemního plynu na cestě k více než 50% čtvrtletnímu zisku

Publikace Science uvedla, že vyšetřování City University of New York obvinilo Wanga z „vědeckého pochybení“ ve více výzkumných pracích – z nichž mnohé „poskytovaly klíčovou podporu“ pro lék na Alzheimerovu chorobu.

Cassava v reakci uvedla, že údajné „nesprávné jednání“ se týkalo pouze záležitostí vedení záznamů na univerzitě. Ministerstvo uvedlo, že Wang byl obviněn z jednoho velkého podvodu, dvou menších podvodů a jednoho nepravdivého prohlášení. Bude-li uznán vinným, hrozí mu až 10 let vězení za obvinění z velkého podvodu, 20 let vězení za každý trestný čin podvodu zvlášť a 5 let za obvinění z úřední lži.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP