Naděje Mercku na převratný lék v léčbě rakoviny pominuly. Akcie poklesly

Akcie společnosti Merck klesly za jeden den o 10 %, protože farmaceutický gigant zrušil test slibného léku na rakovinu.

Farmaceutický gigant oznámil, že se rozhodl odvolat fázi III testování léku proti rakovině Xevinapant. Vzhledem k tomu, že šlo o stěžejní projekt firmy vznikly pochybnosti o její výzkumných schopnostech. 

Zrušení testovací fáze III Xevinapantu TrilynX u pacientů s rakovinou hlavy a krku přišlo poté, co nezávislý panel dospěl k závěru, že lék pravděpodobně nesplní svůj primární cíl prodloužit přežití bez zdravotních rizik pacientů.

„I když jsme zklamáni těmito výsledky, zůstáváme neoblomni v našem závazku vyvíjet transformační léky v rámci našeho onkologického portfolia pro oblasti s vysokou neuspokojenou potřebou,“ uvedl v prohlášení globální vedoucí výzkumu a vývoje společnosti Merck Danny Bar-Zohar.

Zatímco za první polovinu roku akcie firmy vzrostly asi o 5 procent, po oznámení se během jednoho dne propadly o 10 procent. 

Analytici ze společnosti Jeffries v čele s Brianem Balchinem předtím předpovídali, že Xevinapant by mohl dosáhnout maximálního prodeje 1,4 miliardy eur a předpovídali jen 5% pravděpodobnost, že poslední fáze testování přípravku TrilynX selže.

Analytici Jeffries dodali, že neúspěšná zkouška společnosti Merck mohla nyní vést k tomu, že investoři začnou „zpochybňovat schopnosti společnosti v oblasti výzkumu a vývoje, zejména vzhledem k nedávnému selhání studie Evobrutinib“, v důsledku kterého byla v prosinci 2023 odvolána fáze III studie léku na roztroušenou sklerózu.

Společnost Merck poprvé získala práva na vývoj a komercializaci Xevinapant od švýcarské biotechnologie Debiopharm International SA v březnu 2021 prostřednictvím dohody, na jejímž základě zaplatila 188 milionů eur předem a souhlasila se zaplacením dalších 710 milionů eur po dosažení stanovených cílů vývoje. 

Čtěte také:

Společnost Gilead s významnými výsledky. Její preventivní léčba HIV boduje

TikTok spouští novou platformu pro hudební akvizice a partnerství

Výrobce elektromobilů Polestar expanduje do Česka

Očekává se, že farmaceutický gigant odepíše většinu ze své platby ve výši 188 milionů společnosti Debiopharm. Společnost zaznamená i znehodnocení ve výši přibližně 60 milionů eur v souvislosti s ukončením studie ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Xevinapant byl navržen ke zlepšení tradiční léčby rakoviny blokováním skupiny proteinů – zvaných inhibitory apoptózy (IAP) – které zabraňují odumírání rakovinových nádorových buněk během chemodradiační terapie.

Slibný lék byl testován u pacientů s obtížně léčitelným lokálně pokročilým skvamocelulárním karcinomem hlavy a krku v kombinaci s chemoradioterapií a v roce 2020 obdržel od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv status Breakthrough Therapy.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP