Intel díky americkým dotacím roste a plánuje rozšíření

Akcie Intel rostou a mají pozitivní výhledy. Firmě nahrává financování na základě zákona Chips Act.

Ministerstvo obchodu Spojených států amerických pokračuje v dotování výrobců sofistikovaných součástek na základě zákona o čipech, který má pomoci snížit závislost průmyslu na dodávkách z Asie. K podobnému kroku přistupuje také Evropská unie.

Intel by mohl z amerického plánu získat až 10 miliard dolarů ve formě půjček a přímých grantů. Bidenova administrativa má cíl posílit americký průmysl výroby polovodičů bezprecedentním balíkem peněz. Už samotná zpráva znamenala růst hodnoty akcií Intelu. 

Čtěte také:

Sázka na autoritářský režim nevychází. Muska a Cooka potápí Čína

Berkshire zvýšil podíl v satelitním radiu Liberty SiriusXM

Intel se zároveň chystá ohlásit velkou novinu v oblasti jeho výrobních kapacit. Společnost před několika lety uvedla, že kromě své výroby čipů začne vyrábět i pro jiné společnosti.

Americké ministerstvo obchodu také oznámilo, že souhlasilo s předběžnými podmínkami dohody s GlobalFoundries, což společnosti poskytne 1,5 miliardy dolarů na rozšíření kapacity a modernizaci výrobních závodů v New Yorku a Vermontu. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP