Na podvodech kolem ukrajinského obilí se během války přiživily také české a slovenské firmy

České a slovenské firmy a jejich zástupci jsou zapletené do systému, který okrádal ukrajinský rozpočet a přiživil se na válečné blokaci vývozu obilovin.

Reportéři organizace OCCRP zmapovali síť firem, které využily obchod s obilovinami, kterých vývoz z Ukrajiny do obvyklých destinací blokoval ruský agresor.

Ukrajinské orgány vyšetřují stovky firem, z nichž mnohé vznikly až po ruském rozpoutání války. Podezření se týká rozsáhlých daňových podvodů a neevidovaných skrytých vývozů obilí. Tyto firmy jeví známky synchronizace a promyšleného systému, kterého cílem je nemorální zisk majitelů nejenom na Ukrajině, ale také v Maďarsku, či České republice.

Podle ukrajinských vyšetřovatelů i parlamentní komise podvodní schéma připravilo ukrajinský rozpočet o zhruba 140 milionů amerických dolarů. Obviněnými jsou i vysoce postaveni ukrajinští úředníci, kteří napomáhali průchodu rozsáhlých daňových podvodů. Jsou mezi nimi také funkcionáři z Oděské oblasti. V základech se otřásá také celní správa, která podle ukrajinských kritiků záměrně ignorovala prověrky stovek podezřelých firem.  

V síti firem jsou zapojené také rumunské dceřiné společnosti významných nadnárodních firem – COFCO International, Bunge, Viterra, či Ameropa Holding. Třeba poslední jmenovaná byla významným partnerem Andreje Babiše při budování jeho byznysového impéria.

Údaje srovnávané OCCRP sledovaly 80 podezřelých ukrajinských společností. Ve sledovaném období vyvezly partnerům v Rumunsku, Maďarsku a České republice nejméně 1,7 milionu tun obilí v hodnotě 495 milionů dolarů. Pro srovnání, celý ukrajinský vývoz obilí do Rumunska ve stejném časovém období dosahoval hodnoty asi 1 miliardy dolarů. Velká část „černého obilí“ dokonce byla uskladněna v terminálech patřících ruskému obchodníkovi, na kterého Ukrajina uvalila sankce.

Bílé koně, offshore

Mnohé ze sledovaných obchodujících firem vznikly až po vypuknutí války a zastupují je osoby, které je možné označit za bílé koně. Ze samotných transakcí nebyly odváděné daně a majetek si síť firem přesouvala spletí offshorových společností.

Velké příjmy z obchodování s obilím zaznamenala třeba ukrajinská firma Talstaktiv. Založena byla v únoru 2021, rok před rozsáhlou ruskou invazí. Během vyšetřování, Talstaktiv změnil adresu sídla a přijal nový název Technotrade Supply. Během své krátké existence se registrovaní majitelé společnosti změnili třikrát. Podle celních údajů společnost v letech 2021 a 2022 vyvezla obilí v hodnotě více než 150 milionů amerických dolarů do dvou maďarských společností v likvidaci.

Maďarské soudy sice zakázaly společnostem The Mark Global a Borko Trade provádět jakoukoli další činnost, přesto s Talstaktiv uzavřely v letech 2021 až 2022 283 transakcí v hodnotě 157 milionů dolarů.

Čtěte také:

Praha přehlíží soukromý byznys v její domovu mládeže

Investor skupuje pozemky u Hostivařské přehrady. Městská část je proti

Za obřím plánem u Hostivařské přehrady stojí mocné postavy

Když se reportéři podívali na to, kdo stojí za The Mark Global, Borko a dvěma dalšími přidruženými firmami, narazili na mladé muže zjevně mimo podnikatelských kruhů.

Jedním z nich je třeba Litevec Sergiejus Kolobovas. Ten byl také generálním ředitelem dalšího maďarského dovozce Supstan, který v letech 2020 a 2021 koupil slunečnicový olej z Ukrajiny v hodnotě 61,8 milionu dolarů. Před Kolobovasem byl jako majitel firmy veden Čech jménem Ondřej Stáňa, který se prezentuje jako sebe-rozvojový influencer na sociální síti TikTok.

Byznys na psychiatrii

Samotný Stáňa řekl, že se před několika lety v Brně léčil v psychiatrické léčebně s bipolární poruchou. Tam ho oslovil muž, který se představil jako Albert. Nabídl mu, aby se stal statutárem firmy. „To vše za 400 eur měsíčně, které jsem během dvou let dostával maximálně sedmkrát,“ řekl. „Velmi rychle jsem si uvědomil, že to byla chyba, ale nevěděl jsem, co mám dělat. Požádal jsem je, aby odstranili mé jméno."

Zdá se, že za e-mailovou adresou používanou The Mark Global v maďarském firemním rejstříku je Ukrajinec jménem Albert Yanishevskiy, kterému bylo pouhých 23 let, když byly tyto společnosti v roce 2019 založeny. Yanishevskiy kontaktovaný reportéry řekl, že dříve vedl v České republice advokátní kancelář, která se zabývala zakládáním společností. Muž popřel tvrzení českého občana Stáni.  

Generálním ředitelem The Mark Global byl také Matej Bartík, 30-letý slovenský občan, který se k funkci dostal stejně jako Stáňa. V různých obdobích byl Bartík také generálním ředitelem i akcionářem české společnosti poskytující počítačové a technologické služby, kterou dříve vlastnil Ukrajinec Viktor Holovchyk. Od roku 2019 jsou Holovchykovy společnosti vyšetřovány v několika případech údajného praní špinavých peněz.

Třetím mužem, který se k podpisu statutárních dokumentů obchodních společností dostal na psychiatrické léčebně byl další Čech Lukáš Neradílek. Jeho jméno se objevuje ve dvou společnostech, které nakupovaly obilí z Ukrajiny: Resale Consult na Slovensku a GD Delivery Consult v Maďarsku. Společnost Resale Consult dovezla v letech 2019 až 2021 obilí v hodnotě 43 milionů dolarů z ukrajinského Mykolajivu a společnost GD Delivery Consult koupila v roce 2019 sójové boby v hodnotě 2 miliony dolarů.

Těchto pět společností – The Mark Global, Borko, Resale Consult, GD Delivery Consult a Supstan – nakoupilo z Ukrajiny v letech 2019 až 2022 obilný a slunečnicový olej v hodnotě přes 600 milionů dolarů. Poté tyto produkty prodaly společnostem v Turecku, Koreji, Belgii, Rumunsku a několika afrických zemích.

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu