David Snášel: Byznysu v Ázerbájdžánu by prospěl mír

Pro byznys by bylo dobré, kdyby v oblasti zavládl mír, protože takto relativně velká část HDP Ázerbájdžánu jde na obranu. Kdyby se uvolnily pro ekonomický rozvoj, Ázerbájdžán by se mohl rozvíjet rychleji a dávat ještě více příležitostí pro byznys. Majitel skupiny Group of Node a prezident Evropsko-Ázerbájdžánské obchodní komory David Snášel v rozhovoru pro Biztweet.

 

Biztweet: Jak se dostane marketingový podnikatel z Česka k reprezentaci byznysu na lince Praha – Baku?

David Snášel: Díky mé práci a širokému spektru oblastí, ve kterých obchoduji, mám kolem sebe lidi, kteří mají k této zemi velmi silné obchodní vazby. Viděl jsem příležitost v propojení českého a ázerbájdžánského trhu a chytil se jí. Pak už je to jen o vztazích s těmi správnými lidmi.

Biztweet: Co vás na podnikání v Ázerbájdžánu zaujalo?

David Snášel: Z mého pohledu je to neskutečně zajímavý trh v oblasti těžkého průmyslu a energetiky. Ázerbájdžán má velmi strategickou pozici a vzhledem k začínajícímu obchodu mezi Tatrovkou, což je obrovská firma s velkým potenciálem a Ázerbájdžánem, chci ukázat dalším českým podnikatelům, že Ázerbájdžán je stát s mnoha příležitostmi a strategickou pozicí. Samozřejmě je to také velice krásná a pohostinná země.

Biztweet: Naopak jaké jsou oboustranné možnosti ázerbájdžánského kapitálu v Česku?

David Snášel: Musíme si třeba uvědomit, že třetina spotřeby ropy z České republiky pochází z Ázerbájdžánu, tedy stát Ázerbájdžán je pro nás strategický partner a podobných oblastí můžeme do budoucna rozvíjet několik – především velký potenciál vidím v zemědělství.

Biztweet: V čem všem ázerbájdžánský podnikatelé v Česku podnikají? O jakou typologii podnikatelů jde?

David Snášel: V České republice působí několik desítek velmi úspěšných ázerbájdžánských podnikatelů. Jejich oblasti podnikání jsou především stavebnictví a pohostinství. Některé budovy budete určitě znát, příkladem úspěšného projektu je hotel President, který vlastní ázerbájdžánský podnikatel. Jinak si myslím, že by podnikatelé původem z Ázerbájdžánu jistě v Česku investovali více a i v jiných oblastech, ale poslední dobou je jim jejich snažení neustále znemožňováno některými byrokratickým postupy, což akorát nikomu nic nepřinese.

Biztweet: O jakých konkrétních projektech se jedná nyní?

David Snášel: Nejzajímavější obchod proběhl mezi automobilkou Tatra Trucks a ázerbájdžánským podnikem Ganja Automobile Plant, kdy česká automobilka pod vedením Jaroslava Strnada bude v Ázerbájdžánu vyrábět tatry. Teď už zbývá doladit jen pár detailů, na kterých se intenzivně pracuje. Další projekt, o který je zájem, ale je teprve na začátku je stavba linky na výrobu Lipánka od jihočeské Madety.

Biztweet: Směrem do Ázerbájdžánu je zájem zejména ze strany strojírenských firem. Jaké další sektory mají zájem o český kapitál?

David Snášel: Určitě, strojírenství a těžký průmysl má v Ázerbájdžánu velký potenciál. Jako další oblast mohu jmenovat zemědělství.

Biztweet: Ožehavým tématem je zbrojařství. Jsou na místě jednání České zbrojovky s vedením ázerbájdžánské armády v době, kdy platí zbrojní embarga?

David Snášel: Otázka embarga je velmi nejednoznačná a často jí zvedají ruské zdroje v situaci, kdy hrozí, že do oblasti obranný materiál dodají místo ruských západní firmy. My žádné příležitosti v této oblasti nevyhledáváme a nevyjednáváme. Pro byznys by bylo dobré, kdyby v oblasti zavládl mír, protože takto relativně velká část HDP Ázerbájdžánu jde na obranu. Kdyby se uvolnily pro ekonomický rozvoj, Ázerbájdžán by se mohl rozvíjet rychleji a dávat ještě více příležitostí pro byznys.

Čtěte také: 

Vnitřní okruh Miloše Zemana je pod ruským vlivem

Pospíšil pro Biztweet: Mojí ambicí je naplnit projekt spolupráce

Petr Lesenský: Lobbování automaticky neznamená korupci

Biztweet: Jaké hlavní činnosti v rámci aktivit komory děláte?

David Snášel: Já jsem obchodník, takže se zaměřuji hlavně na navazování nových vztahů a vyhledávání zajímavých příležitostí. Obecně je naším cílem propojit český a ázerbájdžánský trh, což se nám podařilo v souvislosti s výše uvedenou dohodou mezi automobilkou Tatra Trucks a ázerbájdžánským podnikem Ganja Automobile Plant, kdy Evropsko-Ázerbájdžánská obchodní komora pomohla zprostředkovat výrobu automobilů Tatra v Ázerbájdžánu. Ale nejde jen o obchod, také pořádáme různé kulturní a společenské akce ve spolupráci s Velvyslanectvím Ázerbájdžánské republiky v České republice, čímž se snažíme vytvářet příležitosti k rozvíjení spolupráce mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem.

Biztweet: Nedávno jste od Mafry zpátky vykoupil celý podíl v LED Multimedia. Jaké máte se společnosti plány?

David Snášel: Mým cílem je i nadále rozšiřovat síť velkoplošných LED obrazovek, navazovat spolupráci s dalšími obchodníky a získávat nové zakázky. Společnost chci nyní posílit v obratu. Také proto jsem si zvolil nový tým kolegů, kteří mi jsou v tomto směru oporou a společně se snažíme vybudovat silnou společnost, která bude jedničkou na trhu s obrazovkami.

Biztweet: Chcete dále na trhu nakupovat, případně se zaměřujete na nové projekty?

David Snášel: V současné době se zaměřuji na posílení své investiční skupiny Group of Node s.r.o. a svých stávajících společností, kde jsem buď výlučným nebo podílovým vlastníkem. V nedávné době jsem se stal investorem v advokátní kanceláři, kterou bych rád dostal do povědomí velkých úspěšných firem a rozšířil stávající klientelu. Nicméně jsem ten typ člověka, který se nebrání žádným příležitostem, které mají potenciál, takže když se na obzoru vyskytne zajímavý projekt, jsem mu nakloněn.  

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb