Vnitřní okruh Miloše Zemana je pod ruským vlivem, tvrdí Litviněnkův spolupracovník

Prezident České republiky Miloš Zeman a jeho blízký spolupracovník Martin Nejedlý jsou klíčovými postavami ruského vlivu v Česku. Tvrdí ruský historik a spolupracovník zavražděného Alexandra Litviněnka – Yuri Felshtinsky.

V rozsáhlém exkluzivním rozhovoru pro Biztweet popisuje také propagandistickou mašinu, která válcuje veřejné mínění, roli prezidentů Klause, Zemana a jejich vztah s Vladimirem Jakuninem. Vrací se také ke konfliktu na Ukrajině a jeho hrozbám pro zbytek světa.

Rozhovory čtěte zde:

Felshtinsky pro Biztweet: Komunismus je zločin rovný fašismu

Felshtinsky pro Biztweet: Nejedlý je považován za ruského agenta

Yuri Felshtinsky je významný autor, historik a novinář, je odborníkem na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Byl respondentem ve stovkách tiskových, televizních a rozhlasových rozhovorů po celém světě.

 

Aktuálně se zaměřil na výzkum interakce mezi politickými procesy ve Spojených státech a Rusku.

Jeho poslední kniha o současné Ukrajině World War III: The Battle for Ukraine byla vydaná v únoru 2015. Od roku 2002 je také zodpovědný za projekt Kuchma Tapes (dekódování přibližně 600 hodin zaznamenaných konverzací) z kanceláře Leonida Kuchmy, ukrajinského prezidenta v letech 1994 až 2005.

Yuri Felshtinsky je spoluautorem knihy "Blowing Up Russia", kterou napsal s Alexandrem Litviněnkem, bývalým podplukovníkem FSB, který byl otráven radioaktivním poloniem v Londýně v roce 2006. Kniha popisuje postupné přivlastňování moci v Rusku bezpečnostním aparátem a podrobně popisuje zapojení FSB do série teroristických útoků, ke kterým došlo v Rusku v letech 1994 až 1999. Kniha a následné dokumenty byly v Ruské federaci zakázány.

Yuri Felshtinsky studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Další bibliografie: 

The Corporation: Russia and the KGB in the Age of President Putin" (Encounter Books, New York, 2008, w/ V. Pribylovsky);

"The KGB Plays Chess" (Russell Enterprises, Milford, CT, 2010, w/ V. Popov & B. Gulko);

"Lenin and His Comrades" (Enigma Books, New York, 2010);

"Lenin, Trotsky, Germany and the Treaty of Brest-Litovsk: The Collapse of the World Revolution, November 1917-November 1918" (Russell Enterprises, Milford, CT, 2012).

"Lev Trotsky," a biography in four volumes (Moscow, 2012-13, w/ G. Chernyavsky),

biography of George Orwell (Moscow, 2014)

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu